Izrael: nem kellenek új zsidó telepek

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsidó telepek létesítése az 1967-ben elfoglalt területeken már nem része az izraeli politikának, mondta kedden az Európai Parlamentben Cipi Livni izraeli külügyminiszter. Az Európai Unió saját békekezdeményezéseiből viszont nem kért.

Forrás: Népszabadság

Zsidó telepek létesítése az 1967-ben elfoglalt területeken már nem része az izraeli politikának, mondta kedden az Európai Parlamentben Cipi Livni izraeli külügyminiszter.

Az izraeli diplomácia irányítója abból az alkalomból tartózkodik Brüsszelben, hogy az ott összeülő NATO-külügyminiszterek tanácskozása előtt – az úgynevezett mediterrán párbeszéd keretében – közös ebéd volt kedden a NATO-országok, valamint Izrael és több arab ország külügyminisztereinek részvételével. A NATO azért tulajdonít jelentőséget a mediterrán párbeszédnek, mert ez az egyetlen olyan, kifejezetten biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó nemzetközi fórum, ahol Izrael egy asztalnál ül arab országokkal.

A NATO-rendezvény mellett egyéb programokat is lebonyolított Livni Brüsszelben, így meghallgatta őt az Európai Parlament külügyi bizottsága, ahol kénytelen volt számos bírálatot és szemrehányást elkönyvelni, egyebek közt az izraeli telepespolitika miatt is. Az európai parlamenti képviselők közül többen hangsúlyozták: Izraelnek többet kellene tennie annak érdekében, hogy megakadályozza zsidó telepek létesítését a Jordán folyótól nyugatra fekvő térségben. Ellenkező esetben – tették hozzá – veszélybe kerül az izraeli-palesztin megbékélési folyamat.

Az izraeli külügyminiszter kiemelte, hogy a telepek létesítése immár nem része a zsidó állam politikájának. Védelmébe vette ugyanakkor azokat az izraeli biztonsági intézkedéseket, amelyek a szélsőséges palesztinok támasztotta veszélyek kivédését célozzák. Elhárította annak a gondolatát, hogy az Európai Unió saját békekezdeményezésekkel álljon elő az izraeli-palesztin viszony rendezése érdekében. Szerinte Európának inkább támogatnia kellene az érintett felek közötti párbeszédet.

Tavaly az amerikai Annapolisban folytatott izraeli-palesztin tárgyalásokon célul tűzték ki, hogy 2008 végéig tető alá hozzák az izraeli-palesztin megegyezést, de ez a próbálkozás eddig nem járt sikerrel. Livni, aki az izraeli kormányfői poszt várományosa is, most is megerősítette, hogy folytatni kívánja a tárgyalásokat.

Cipi Livni arról is beszélt Brüsszelben, hogy Izrael erősen érdekelt az Európai Unióhoz fűződő politikai és gazdasági kapcsolatok erősítésében.

 

[popup][/popup]