Lemondott a belügyminiszter Indiában

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

A közel kétszáz halálos áldozattal járó mumbai (bombayi) terrortámadások miatt benyújtotta lemondását vasárnap az indiai belügyminiszter – közölték kormányzati források.
 

Forrás: STOP

 

 

A tájékoztatás szerint Sivradzs Patil jelezte, hogy erkölcsi felelősséget vállal a történtekért. Egyelőre nem tudni azonban, hogy Manmohan Szingh miniszterelnök elfogadta-e a lemondást.

A minisztert a sajtóban leginkább azért érték bírálatok, mert nem tudta szavatolni a belbiztonságot, csődöt mondott a hírszerzés, valamint a belbiztonsági erők későn reagáltak a két legismertebb indiai luxushotelben és az ország pénzügyi központjának tekintett Mumbai más helyszínein végrehajtott terrortámadásokra.

Nem 195, hanem 174 halálos áldozata volt a mumbai terrorcselekményeknek a legújabb hivatalos adatok szerint. Mahárástra szövetségi állam kormányának szóvivője vasárnapi tájékoztatása szerint az okozta a tévedést, hogy néhány holttestet kétszer számoltak. Hozzátette, hogy ez a szám sem tekinthető véglegesnek, mert a támadások egyik helyszínének, a Tádzs Mahal szállodának az átkutatása még folyamatban van.

A helyi idő szerint szerda este kezdődött, közel hatvan órán át tartó terrorcselekmények sebesültjeinek számát korábban háromszázra becsülték, a legújabb információk szerint 239 ember sérült meg.

Az izraeli külügyminisztérium tájékoztatása szerint legalább 7 izraeli halt meg a mumbai zsidó kulturális központ elleni támadásban. Vasárnap törvényszéki orvosok indultak az izraeli légierő gépén Indiába, hogy segítsenek az izraeli halottak azonosításában.

Izrael két magas rangú szakértőt küldött Indiába, hogy segítsenek a helyi hatóságoknak a vizsgálatoknál. A küldöttség egyik tagja az izraeli védelmi tárcát, a másik a Sin Bét belbiztonsági szolgálatot képviseli. Feladatuk lesz továbbá, hogy ellenőrizzék az Indiában lévő izraeli érdekeltségek biztonságát.

Ehud Olmert izraeli kormányfő a vasárnapi kabinetülésen – a mumbai terrorcselekmények nyomán – azt ígérte, hogy Izrael “mindenütt a világon” meg fogja védeni a zsidó intézményeket.
 

[popup][/popup]