Mumbay: Chabad rabbi és felesége a túszok között

Írta: JTA - Rovat: Hírek - lapszemle

A „Dekkáni Mudzsahedek” nevű, eddig ismeretlen iszlámista terrorszervezet több mint egy tucat helyszínen csapott le Mumbay-ban (korábban Bombay), India gazdasági központjában.  

JTA/Szombat

Az indiai különleges erők egy terroristát már megöltek itt, de további négy (csütörtök délután) még tartotta magát az épületben, s túszként tartották fogva a rabbit és feleségét is (vélhetőleg további túszokkal együtt). A rabbi kétéves kisfiát és annak nevelőnőjét állítólag kiengedték. A Chabad központot megszálló terroristák közül egy felhívta az egyik indiai televíziós társaságot és tárgyalásokra szólította fel az indiai kormányt. A terroristák korábbi akciók során bebörtönzött társaik kiszabadítását akarják elérni.

A Nariman House-ban fogva tartott többi túsz kiléti e sorok írásakor ismeretlen. Lehetnek köztük izraeliek is, mivel India népszerű turista célpont az izraeliek – főleg a katonaságtól leszerelt fiatalok – körében. A városban működő izraeli konzulátus mintegy 20-25 izraeliről tud, akik a környéken kirándultak és a támadás óta nincs hír róluk.

Az Oberoi szállodában fogva tartott száz vagy kétszáz túsz között is van 5-6 izraeli – mint azt az egyik indiai televízió jelentette. További tíz izraeli lehet még a városszerte fogva tartott túszok között – az izraeli külügyminisztérium jelentése szerint.

[popup][/popup]