Anne Frank legjobb barátnője Budapesten!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megdöbbentő történet egy katolikus francia anyától és holland zsidó apától származó kislányról, háborús viszontagságairól és Anne Frankkal kötött barátságáról.

Szombat információ

 

1941 szeptemberében egy különleges barátság vette kezdetét Anne Frank és Jacqueline van Maarsen között. Anne egy iskolaévet tölthetett a naplójában Jopienak nevezett Jacqueline társaságában, majd 1942 júliusában családjával elmenekült a „hátsó traktusba”.

Anne ezután több levelet és verset írt Jacquelinenak, de ezek az írások már csak a háború után juthattak el a címzetthez. Annak ellenére, hogy ez a barátság mindkettejükben különösen mély nyomokat hagyott, Jacqueline sosem kérkedett Anne Frankhoz fűződő szoros kapcsolatával.

Hatvan év elteltével, immár idős hölgyként mégis úgy érezte, meg kell írnia emlékeit, hogy közelebbről megismerjük és megértsük azt a kislányt, akinek a lelkébe a világ a naplóján keresztül látott bele.

Ez a könyv azonban több mint egy szokványos visszaemlékezés. A félig zsidó családból származó Jacqueline személyes sorsa és aprólékos részletekkel megírt megható élettörténete is kirajzolódik belőle.

Könyvbemutató:
November 26-án, 18 órakor a Bálint Házban (Bp., VI. ker., Révay u. 16) mutatja be kötetét Jacqueline van Maarsen.

Ugyanitt november 19. szerdától tekinthető meg a könyvhöz kapcsolódó, az írónő és Anne Frank kapcsolatát bemutató fotókiállítás.

Jacqueline van Maarsen: Barátnőm, Anne Frank
Jacqueline van Maarsen 1929-ben, Amszterdamban született. Könyv-kötőnek tanult. Számos nemzetközi díjat nyert, könyvborítói különböző múzeumok és könyvtárak gyűjteményeinek részét képezik.

 

[popup][/popup]