Gáza-Izrael: Rakétatámadás után szigorítás

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Gázából indított rakétatámadást követően az izraeli hadsereg visszavonta a gázai övezeti lakosnak a ramadán alkalmából, a jeruzsálemi Al Aksza mecset meglátogatására adott belépési engedélyét.

beit-iba-checkpoint-483

Ellenőrző pont a határon (Fotó: globalexchange.org)

A Cogat (az 1967-ben elfoglalt területeken a kormány tevékenységét koordináló szervezet) szóvivője szerint a döntés a kedd esti Gázai övezetből izraeli területek ellen intézett rakétatámadásra válaszul született.

Az eredeti tervek szerint csütörtökön és pénteken a gázaiak Izraelbe utazhattak volna, de a Cogat visszavonta az engedélyeket, mert “nem stabilak a biztonsági feltételek az átkelőhelyen” – írta szerdán a Ynet, a Jediót Ahronót című újság interneres kiadása.

A kedd este az erezi átkelőnél földet ért, a Gázai övezetből indított rakétáért az „Omár brigádjai” nevű, az Iszlám Állam szélsőséges szervezettel rokonszenvező gázai szalafista csoport vállalta a felelősséget.

A palesztin rakétatámadás nem járt áldozatokkal, ahogy Gázai szemtanúk szerint az övezet északi részén végrehajtott izraeli válaszcsapás sem. Az izraeli hadsereg viszont arról számolt be, hogy a kilövőállást találat érte.

Izrael idén ünnepi könnyítésként eredetileg nyolcszáz főnek adott volna belépési engedélyt, hogy a muzulmánok szent hónapja, a ramadán hétvégi imáira Jeruzsálembe, az Al Aksza mecsethez látogassanak a Gázai övezetből.

[popup][/popup]