Az izraeli-palesztin rendezés Obama legfontosabb külpolitikai feladata

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Barack Obamának beiktatása utáni első és legfontosabb feladata az izraeli-palesztin rendezés előmozdítása kell, hogy legyen – írja Zbigniew Brzezinski és Brent Snowcroft a washingtoni lap véleményrovatában. 

Forrás: Globusz.net / The Washington Post

 

 

Mivel a leköszönő Bush-kormány aligha oldja meg a közel-keleti válságot a hátralévő két hónapban, az új elnökre történelmi jelentőségű feladatok várnak. Izrael a februári előrehozott választásra készül, a Hezbollah és a Hamász háborúban áll egymással, így amerikai segítség nélkül aligha remélhető a helyzet normalizálódása.

A két veterán külpolitikai tanácsadó és diplomata emlékeztet rá, hogy Obama megválasztását a Közel-Keleten is kitörő örömmel fogadták. A bizalom megőrzése és a békefolyamat felgyorsítása érdekében Obamának mielőbb lépnie kell. Ha késlekedik, félő, hogy az egyre inkább elharapódzó erőszak miatt az izraeli vagy a palesztin oldal eláll a rendezéstől, és nem lesz lehetőség a tartós stabilitással kecsegtető megoldásra: az önálló palesztin állam létrehozására.

Snowcroft és Brzezinski arra figyelmeztet, hogy a palesztin rendezés a kulcsa a térség stabilitásának. Palesztina megalakításával az arab világ ismét Amerika felé fordulhatna, és csökkenne a Hezbollah és a Hamász támogatottsága. Ezért fontos, hogy az Egyesült Államok új elnöke mielőbb kiálljon az 1967-es határok mentén történő államalapítás és az Izraelből elmenekült palesztinok kárpótlása mellett. Izrael biztonsága érdekében pedig kezdeményezni kell, hogy békefenntartókat vezényeljenek a palesztin területekre.

 

[popup][/popup]