A kerítő Hamász

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A házasság része a dzsihádnak, azaz a szent háborúnak, hiszen az ellenállás új nemzedékét hozza létre – vallják a Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveres szárnyának, a Kasszám Brigádoknak azok a tagjai, akik a mozgalom szervezésében nemrég tömeges esküvőn vettek részt. 

Forrás: HVG

 

Az egyik gázai sportstadionban szervezett menyegzőn háromszáz pár mondta ki a boldogító igent – a menyasszonyok fekete ruhába öltözve. Az Izrael, illetve a rivális világi palesztin szervezet, a Fatah elleni harcokban meghalt fegyveresek megözvegyült asszonyai ők. A Hamász olyan fiatal harcosokkal hozta össze őket, akik képtelenek előteremteni a házasodás költségeit. A rokonokkal, barátokkal együtt több ezer fő részvételével tartott partin a nők hozományát a mozgalom fizette: a legszegényebbek 2 ezer dollárt kaptak, a többiek általában csak 200-at. A húszas éveikben járó fiatalokat a mecsetekre kitűzött hirdetések útján hozzák össze.

A Hamász régóta szervez tömeges lakodalmakat, az idén ez volt a tizedik, de most még nagyobb hangsúlyt helyez a fiatalok életkezdésére, miután az Öböl menti gazdag államok nem folyósítanak házassági segélyeket. Márpedig a Gázai övezetben egyre nehezebb házasodni, mivel a nemzetközi embargó miatt mind nagyobb gond a megélhetés, és a fiatalok képtelenek állni az esküvő magas költségeit.

[popup][/popup]