Titkos izraeli-jordán tárgyalás

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Titkos látogatást tett két napja Jordániában Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter – jelentette csütörtökön az izraeli közszolgálati rádió.
 

Forrás: STOP

 

A rádió értesülése szerint a két izraeli politikus tárgyalásokat folytatott II. Abdalláh jordániai királlyal.

A magas rangú izraeli illetékest neve említése nélkül idéző tudósítás szerint a jordániai uralkodó arra kérte Olmertet és Barakot, hogy ne indítsanak nagyszabású hadműveletet a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben. A király ugyanis szeretné, ha “elkerülnék, hogy a rendszer stabilitását veszélyeztető zavargások legyenek” Jordániában az esetleges hadművelet miatt.

Olmert szóvivője, Mark Regev a rádió kérdésére csak annyit mondott: egyelőre nem kíván nyilatkozni a hírről.

Szerdán legalább ezren tüntettek a jordániai fővárosban a Gázai övezet izraeli zárlata ellen. A blokádot tavaly júniusban vezette be Izrael, és idén november 5-én megszigorította, lezárta minden átkelőpontját. Ennek előzménye, hogy november 4-én egy izraeli osztag behatolt az övezetbe, és lerombolt ott egy alagutat, amelyet palesztin szélsőségesek ástak a határ alatt, hogy rajta keresztül átszivárogva izraeli katonákat raboljanak el. A hadműveletben megöltek hat palesztint. Ennek hatására palesztin fegyveresek 5-én kilőttek több mint 50 rakétát Izraelre, és azóta is rendszeresen támadják az ország déli részét. Ezekkel az erőszakos cselekményekkel öt hónapon át tartó tűzszünet szakadt meg.
 

[popup][/popup]