Zsidó telepesek meggyaláztak egy mecsetet

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: Népszabadság

 

A telepesek “Mohamed disznó” és “halál az arabokra” héber nyelvű felirattal firkálták össze egy mecset homlokzatát, betörték annak ablakait, továbbá Dávid-csillagokat rajzoltak több sírkőre egy palesztin temetőben.

Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy a telepesek megsebesítettek egy katonát, aki megfékezni próbálta a kődobálást a telepesek és palesztinok között. A katonák megkezdték a mecset és a temető megtisztítását. “Komolyan vesszük az ilyen incidenseket” – tette hozzá a szóvivő.

A mecset és a temető egy olyan négyemeletes ház közelében van, amelyben 2007 márciusa óta mintegy zsidó telepes barikádozta el magát, szembeszállva az izraeli igazságszolgáltatás kiürítési parancsával. A telepesek azt állítják, hogy megvették a házat egy hebroni palesztin lakostól 700 ezer dollárért, amelyet azonban az említett lakos cáfol.

Az izraeli legfelsőbb bíróság vasárnap elrendelte, hogy három napon belül ürítsék ki a házat, arra hivatkozva, hogy a telepesek birtokában lévő házvételi dokumentum hamis. Amennyiben erre nem hajlandók, a rendőrség erőszakkal távolítja el őket. A bíróság 30 napos felhatalmazást adott a rendőröknek az evakuáció végrehajtására.

Hebron a palesztinok és izraeliek közötti feszültség egyik gócpontja az 1967-es megszállás óta. A palesztinokkal kötött megállapodás értelmében Izrael 1997-ben kiürítette a város 80 százalékát, így mintegy 650 főnyi zsidó kolónia maradt ott az izraeli hadsereg védelme alatt, 170-180 ezer palesztintól körülvéve.
 

[popup][/popup]