Telepesek két tűz között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A ciszjordániai telepesek többsége ugyan felesküdött, hogy nem tágít, és nem hagyja el otthonát, a kibuclakók közül sokan boldogan elköltöznének, ha lenne rá lehetőségük – írja a párizsi székhelyű nemzetközi lap.

Forrás: Globusz.net

 

A telepesek fele ideológiai meggyőződésből ragaszkodik a földhöz, és semmilyen körülmények között nem akar elköltözni a palesztin területekről. A lap a Meerec Párt felméréseire hivatkozva  közli, hogy a 280 000 ciszjordániai zsidó telepes 40 százaléka viszont hajlandó lenne elhagyni a kibucokat. Elegük van már a gyűlölködésből és az állandó fenyegetettségből. Sokan pedig elfogadhatatlannak tartják, ahogy az izraeli hatóságok bánnak a palesztinokkal, ezért, feladva az egységes zsidó állam eszményét, elfogadnák a Palesztin állam létrejöttét. A renegátnak kikiáltottat gyakran kiközösítik, néha gyilkossággal fenyegetik a földet mindenáron védelmezni óhajtó szomszédaik. „Állandóan fegyvert kell viselnem. A zsidóktól félek, nem az araboktól” – panaszolta az egyik telepes. Sokan nem is merik nyíltan bevallani, hogy szeretnének elköltözni, és hogy támogatják a független palesztin állam kikiáltását.

Az elkötözésre hajló telepesek azonban nehéz helyzetben vannak. Házaikra nincs vevő, így nem tudnak a zsidó területekre költözni. A baloldali Meerec ezért azt szorgalmazza, hogy a költségvetésből különítsenek el 6 milliárd dollárt, amelyből 20 000 telepes családja kezdhetne új életet Izrael 1967-es határain belül.

A Kadima és a Munkáspárt kezdetben támogatta a tervet, de aztán meghátráltak: attól tartanak, hogy a kérdés nagyon megosztaná az izraeli társadalmat. Az izraeli pártokat az is visszatartja, hogy a Gázai övezet átadásához hasonlóan a ciszjordániai fennsíkon is a szélsőségeseket erősítené a területek átadása. Pedig – véli az International Herald Tribune – a lépés valószínűleg erősítené a megbékéléspárti Mamúd Abbász elnököt.

A zsidó telepesek ügyében legkorábban februárban, az előrehozott parlamenti választások után történhet előrelépés. Cipi Livni már jelezte, hogy a Kadima győzelme esetén egyik első dolga lesz a törvény elfogadása.
 

[popup][/popup]