Miért alkalmatlan a Mazsihisz által összehívott Magyar Zsidó Kongresszus a magyar zsidóság demokratikus képviseletére?

Írta: - Rovat: Hírek - lapszemle

Alulírott szervezetek megbeszélést tartottunk a MAZSIHISZ által november 16-ára meghirdetett „Magyar Zsidó Kongresszus” ügyében. Egyetértettünk abban, hogy a MAZSIHISZ-nek a kongresszuson való részvételre vonatkozó feltételei számunkra nem elfogadhatóak.

Szombat információ

 

Állásfoglalás

A MAZSIHISZ érdekképviseleti monopóliumának megszüntetésére, más anomáliák fölszámolására, a valóságot jobban tükröző keretek kialakítására a kongresszus alkalmatlan. Egyetértünk abban, hogy a MAZSIHISZ jelenlegi öndefiníciója, mely szerint ő a „honi zsidóság általános képviselője”, nem felel meg a valóságnak. A MAZSIHISZ jelenlegi szervezeti formájában nem alkalmas arra, hogy hitelesen és átfogóan képviselje akár a szekuláris, akár a vallásos hazai zsidóságot. Ezen a tényen a „Magyar Zsidó Kongresszus” sem változtat, hiszen a fölhívás szerint a résztvevők évente egyszer, jogi vagy intézményi következmények nélkül elmondhatnák ugyan észrevételeiket, ám a kongresszus – tényleges döntési jogkör és fölhatalmazás híján –a plurális érdekképviselet  ellátására alkalmatlan volna.
 
Alulírottak ezért úgy döntöttünk, hogy kerekasztalt hívunk össze, melyen a magyarországi zsidó közösség ismert képviselői és szakemberek kifejthetik, mik egy valóban demokratikus képviselet ismérvei és működési feltételei. Az ott megfogalmazott álláspontokat ismertetni fogjuk a nyilvánossággal és a MAZSIHISZ-szel is, utóbbit arra bíztatva, hogy – a kerekesztal munkájából a maga részét kivéve – a demokrácia látszatának fönntartása helyett a valódi, plurális demokrácia megteremtésén munkálkodjék.A kerekasztalon folytatott párbeszéd nyitott, minden zsidó szervezet és magánszemély aktív részvételére számítunk.

Budapest, 2008. november 14.

ALÁÍRÓK:
Bét Orim Reform Zsidó Hitközség (a World Union for Progressive Judaism tagszervezete) Kálmán Gábor elnök
Dr. Raj Ferenc rabbi
Marom Klub Egyesület (a Maszorti Olami tagszervezete)
Bende Gábor elnök
Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség (a World Union for Progressive Judaism tagszervezete)
Radvánszki Gábor elnök, Kelemen Katalin rabbi

 

[popup][/popup]