70 éve nyílt meg az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület utolsó művészakciója

Írta: Csillagos házak">Csillagos házak - Rovat: Hírek - lapszemle

1944. február 21-én, 70 éve nyílt meg az OMIKE hatodik és utolsó művészakciója, képzőművészeti kiállítása.

omike_2201938. évi XV. törvény a társadalmi és a gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról, ismertebb nevén az első zsidótörvény és a végrehajtásával kapcsolatos rendeletek nem csupán a gazdasági életben korlátozták a zsidók lehetőségeit, de a művészeti területeken is. A jogfosztó törvények és rendelkezések cselekvésre kényszerítették a zsidó közösség intézményeit. Így jött létre 1939-ben az OMZSE (Országos Magyar Zsidó Segítő Akció) majd pedig a Művészakció, amelynek intézménye, befogadója az OMIKE volt.

Az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) 1909-ben, tehát már az első világháború előtt alakult meg. 1939-ben vezetői Hevesi Simon és Buday-Goldberger Leó voltak.

A Művészakció első előadására 1939. november 11-én került sor (Irodalmi est), az utolsóra 1944. március 18-án az „Asszonyok egymás között” c. játékkal. Az első képzőművészeti kiállítás 1939. december 16-án, az utolsó, a hatodik tárlat 1944. február 21-én nyílt meg.

Az előadásokat három helyen: a Goldmark teremben, a Pesti Izraelita Hitközség Hollán utcai, valamint Bethlen téri dísztermeiben tartották, a kiállítások megrendezésére gyakran a Zsidó Múzeumban és az Üllői út 11. alatti kiállító helységben került sor.

Összességében a közel 4 és fél év alatt 500 művész szerepelt, vagy mutatkozott be az OMIKE színpadán és kiállító helyiségeiben. A hat képzőművészeti kiállítás mellett ezalatt közel 900 színházi, irodalmi és zenei előadás megtartására került sor, amelyet 1943 végéig (az utolsó hónapok látogatói adatait nem ismerjük) 270 ezren néztek és hallgattak végig.

 

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
[popup][/popup]