70 év után Izrael egymilliárd sékel kártérítést ad galileai arab földek kisajátításáért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság döntött egy évek óta tartó kártérítési peres ügyben: kompenzálnia kell az államnak azokat a földtulajdonosokat, akiktől az 1950-es évektől kezdve sajátítottak ki földeket, többek között olyan városok megalapítása során, mint Karmiel és Nof HaGalil. Az összeg jelenleg mintegy egymilliárd sékelt tesz ki, a perköltségre 15%-ot kell fizetnie az államnak – írja a The Marker. 

Karmiel, 2008 (Fotó: Wikipedia)

A hírt az izraelinfo szemlézte.

Az ítéletet azokban az összevont perekben hozták most meg másodfokon, amelyeket 2016-2017-ben 189 kártalanítási igény ügyében adtak be földtulajdonosok, akiktől kompenzáció nélkül sajátítottak ki földeket mintegy 70 évvel ezelőtt, többek között Karmiel, Nof HaGalil, Maalot és Haifa egyes részei, valamint az ezekhez vezető utak és az infrastruktúrák kialakítása érdekében. Az ítéletnek egyébként még jelentős kihatása lesz, mert jelenleg további több száz per van folyamatban ugyanebben a jogi kérdésben, többségük a haifai és a názáreti megyei bíróságokon.

A most jogerőre emelkedett 189 ügyben egyébként az állam nem vitatta a földtulajdonosok kártalanítára vonatkozó igényét, sőt, korábban már egyességet is kötöttek az eljárás során egyes pénzügyi kérdésekben. A felek közötti jogvita arra vonatkozott, hogy mi legyen a kártérítés összegének alapja. A földtulajdonosok azt kérték, hogy a teljes kisajátított terület értékének 6%-ának megfelelő mértékű éves elmaradt bérleti díjat kapjanak, az állami földkezelő pedig ezt 2,5%-ban, illetve bizonyos telekméret után 1,5%-ban kérte meghatározni.

Az első fokon hozott ítéletek többségében a földtulajdonosok álláspontját fogadták el, az állam fellebbezett az ítéletek ellen a Legfelsőbb Bírósághoz, és már tavaly júliusban döntés született, hogy a kisajátított földek volt tulajdonosai évente 5%-os, illetve egyes terület méretektől számítva 3,25%-os éves bérleti díjra jogosultak kártalanításként.

Teljes cikk

[popup][/popup]