Izrael léte megkérdőjelezhetetlen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A katolikus egyház Izrael létét megkérdőjelezhetetlennek tartja, ugyanakkor létre kell hozni az Izraellel nem ellenséges, független palesztin államot is – mondta Budapesten kedden este Walter Kasper bíboros, a Szentszék zsidósággal való kapcsolatokért felelős bizottságának vezetője Izrael állam megalakulásának hatvanadik évfordulóján rendezett ünnepségen. 

Forrás: Hírextra

 

A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának (ILC) XX. konferenciája keretében rendezett megemlékezésen a bíboros kiemelte: Vatikánnak 1994 óta nagykövetsége van Izraelben, ugyanígy Izrael is nagykövettel képviselteti magát Vatikánban. Ennek köszönhetően a két állam közötti együttműködés “hibátlanul működik” – fogalmazott.

Izraelnek megvan a lehetősége, hogy szomszédaival békességben éljen, ezt azonban csak “nagylelkűséggel és igaz lélekkel lehet elérni”. Utalt arra, hogy az első keresztények is Izraelben éltek, ami hozzájárult ahhoz, hogy ez az ország vallási, kulturális értelemben sokszínű legyen.

Reményét fejezte ki, hogy a jövőben a keresztények közvetíteni tudnak zsidók és muszlimok között, s ennek révén csökkenhet a térség politikai feszültsége. Ennek eléréséhez azonban feltétlenül szükséges az előítéletek felszámolása, s harcolni kell az antiszemitizmus és az antijudaizmus ellen – tette hozzá.

[popup][/popup]