Világi kézbe került Jeruzsálem

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Egykori pártjával ellentétben az új polgármester elutasítja Jeruzsálem felosztását. Nir Barkat világi beállítottságú üzletember lett Jeruzsálem új polgármestere. A keddi önkormányzati választásokat szakértők a jövő februári parlamenti választások főpróbájának tartják.

Forrás: Népszabadság

Ultraortodox riválisa, Meir Porus rabbi előtt Nir Barkat nyerte a keddi jeruzsálemi polgármester-választást. A világi beállítottságú üzletember a voksok 52 százalékát szerezte meg a második helyre befutó jelölt 43 százalékos eredményével szemben az önkormányzati megméretésen, amelyet Izrael-szerte nagy figyelem övezett, mert szakértők a február 10-re kiírt előre hozott parlamenti választások főpróbájának tartják. Arkagyij Gajdamak izraeli-orosz milliárdos 3,6, negyedik jelöltként Dan Biran egy százalékot tudhat magáénak

Három másik vetélytársához hasonlóan Barkat is keményvonalas programmal kampányolt, elutasítva a Jeruzsálem felosztását. Az önerőből milliárdossá vált üzletember a korteshadjáratban büszkén hangoztatta, hogy elhagyta az Ehud Olmert exminiszterelnök fémjelezte centrista Kadima pártot, miután a nyilvánosságra kerültek Haim Ramon kormányfő-helyettes erre vonatkozó elképzelései. „Ez a győzelem mindazoké, akik szeretik ezt a felülmúlhatatlan várost, a zsidó nép örök fővárosát” – ujjongot hajnali győzelmi beszédében Jeruzsálem új elöljárója, aki az öt éven át irányító ultraortodox Úri Lupoljanszkit követi a polgármesteri székben.

„Jeruzsálemnek egyben kell maradnia” – hangsúlyozta az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában Barkat, megvesztegethetetlenségével maga mellé állítva a jobboldali pártokat, amelyek a 700 ezernyi lakosú Jeruzsálem túlnyomó többségét képviselik.
Kelet-Jeruzsálem, ahol 250 ezer palesztin él, a hagyományoknak megfelelően bojkottálta a megméretést. A palesztinok nem vesznek részt a választásokon azóta, hogy Izrael az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta a városrészt.

Barkat győzelme a jeruzsálemi ortodox és szekuláris zsidók közötti növekvő feszültségre vet fényt Izrael legszegényebb városában. Az új polgármesternek a fiatalok tömeges elvándorlásával is meg kell küzdenie, amit a nagyrészt virágzó komputeripari cégek odacsalogatásával és a fiatal családoknak adott kedvezményekkel szeretne elérni.

[popup][/popup]