Olmert: ha Izrael demokratikus akar maradni, le kell mondani bizonyos területekről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormánypárt, a Kadima élén álló Cipi Livni elhatárolódott kedden Ehud Olmert miniszterelnök felvetésétől, hogy adjanak jelentős területi engedményeket a palesztinoknak a békéért cserébe.

Forrás: STOP

 

“A Kadima vezetőjeként nem fogadhatom el a távozó miniszterelnök javaslatait. Köt a párt platformja, amelyben lefektettük a palesztinokkal folytatott tárgyalások alapjait, amelyeket az egész világ támogat – jelentette ki Cipi Livni az izraeli katonai rádióban.

Olmert hétfőn úgy fogalmazott, hogy “a kormánynak, minden kormánynak ki kell mondania az igazat. Ez az igazság arra kényszerít bennünket, hogy váljunk meg a haza sok részétől Júdeában és Szamáriában (Ciszjordániában), Jeruzsálemben és a Golán-fennsíkon”.

“Ha az a cél, hogy Izrael demokratikus és zsidó állam maradjon, akkor le kell mondani az ország jelenlegi területének egy részéről, és bizonyos módosításokkal ugyan, de vissza kell térni az 1967-es határok közé” – mondta Olmert egy másik beszédében, példaként említve Jeruzsálem arabok lakta negyedeit is mint amelyek nem maradhatnak Izraelnél.
 

[popup][/popup]