Modern zsidó költők a Szombat sorozatában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Száz év modern zsidó költőinek műveiből mintegy ötven verset válogat és fordít egy éven át, hónapról-hónapra a Szombat folyóirat sorozatában Szántó T. Gábor író, költő, a lap főszerkesztője.

Forrás: Litera

 

Ebben az évben jiddis költőket mutat be néhány versükkel és életrajzukkal (Komoróczy Szonja Ráchel nyersfordítói közreműködésével), a későbbiek folyamán angol és amerikai zsidó költők műveiből válogat, sőt néhány vers erejéig más nyelvek lírikusai is feltűnnek majd a rovatban, például az 1987-ben Nobel-díjat kapott Joszif Brodszkij.

A Szántó T. Gábor által válogatott jiddis költők munkái, egy-két vers kivételével, korábban soha nem jelentek meg magyarul. A műveikhez mellékelt életrajzokból e fontos, de Magyarországon szinte teljesen ismeretlen irodalmi területre is bepillantást nyerhetnek a Szombat irodalmi rovatát figyelemmel kísérő olvasók.

Az alkotók egy része a Holokauszt áldozata lett, sokan azonban Oroszországból és Ukrajnából még a háború előtt emigráltak, olykor nyugat-európai kitérőkkel az Egyesült Államokba. A húszas-harmincas évektől kezdve pályájukat ott folytatták, polgári egzisztenciát teremtve, jiddis lapokhoz csatlakozva, vagy újakat alapítva. A jiddis költészet klasszikusai – a szonettíró Mani Lejb (aki kezdetben cipészként kereste kenyerét), vagy az avantgárd Mojse-Lejb Halpern, a jellegzetesen női témákat megszólaltató Anna Margolin, vagy a vészkorszak modern gyászénekeit megalkotó Jakov Glatstein – éppúgy megjelennek majd magyarul, mint az 1913-ban született Avraham Szuckever, a kortárs jiddis irodalom great old man-je, a vilnai gettó túlélője, az izraeli Di Goldene Keyt jiddis folyóirat főszerkesztője.

Az év végétől megjelenő angol és amerikai zsidó költők között az „objektivista” irányzat olyan szerzőit olvashatjuk, mint Charles Reznikoff és Harvey Shapiro, vagy az amerikai költészet más ismert alakjainak verseit, mint Howard Nemerov, Rodger Kamenetz és Philip Levine.

Az eredeti tervek szerint egy évig tartott volna a sorozat, de a válogatott anyag alapján úgy tűnik, lesz folytatás.

[popup][/popup]