Hetven évvel a Kristályéjszaka után

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Az antiszemita indíttatású bűnözés továbbra is komoly gondot okoz Németországban – tudósít a konzervatív napilap. 

Forrás: Globusz.net

 

A Bundestag alelnöke, Petra Pau, és a Balpárt hagyományos negyedévi parlamenti interpellációjára a szövetségi kormány képviselője elmondta: az év első háromnegyedében Németországban mintegy 800 antiszemita jellegű bűncselekményt követtek el, a szélsőjobboldali eredetű kihágások száma pedig csaknem 14 ezerre rúg.

A rendőrség idén – antiszemita tevékenység miatt – eddig 471 gyanúsított adatait derítette fel, de csupán négyet vett őrizetbe (ezek közül egyik sem került előzetes letartóztatásba). A szélsőjobboldali cselekmények kapcsán a rendőrség valamivel sikeresebb volt: 5720 elkövető közül 210-et sikerült előállítani, közülük 15 közült előzetes letartóztatásba.

Sokáig úgy tűnt, hogy a német parlamenti pártok az úgynevezett Kristályéjszaka (Reichskristallnacht) 70. évfordulóján közös határozatban foglalnak állást az antiszemitizmus tárgyában. Ez a terv ma délután meghiúsult: a Balpártot a többiek kirekesztették az egységes szolidaritásból.

A határozat kimondja: az eddigi sikeres modell-programokat folytatni kell, fokozni kell az áldozatok védelmét, a képzés területein szélesíteni kell a zsidó élettel és történelemmel kapcsolatos tananyagot, és erősíteni kell az államközi kapcsolatokat Izraellel. A szövetségi kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy semmilyen formában sem tolerálja a jövőben a zsidógyűlöletet és az antiszemitizmust. „Örvendetes ténynek tartjuk, hogy ismét erősödik a zsidó kultúra és a zsidó közéleti hajlandóság Németországban” – hangsúlyozza a kormány nyilatkozata.

Érdekes fejlemény még, hogy az évforduló alkalmából a Pax Christi nevű katolikus békemozgalom vezetője, Heinz Josef Algermissen püspök külön antiszemitizmus-megbízott felállítását követeli a kormánytól. A megbízott tevékenységét mindegyik parlamenti pártnak támogatnia kellene – zárja cikkét, a püspök szavait idézve, a német konzervatív napilap.

[popup][/popup]