Történelmi kontinuitás – a politikai antiszemitizmus Romániában

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A bukaresti napilap kommentárja az egyik fővárosi zsidó temető feldúlásának következményeivel foglalkozik. Megállapítja, ha csak a rendőrségi jelentésekre figyel az ember, akkor semmit sem tud meg a történtekről, sőt, a kiadott kommünikék inkább összezavarják az érdeklődőt.

Forrás: Globusz.net

 

Egy azonban biztos, az ügyben eljáró kerületi nyomozószerv feltűnő, sőt gyanús gyorsasággal igyekezett kijelenteni, hogy bár az elkövetők teljességgel ismeretlenek, az már most nyilvánvaló, hogy semmiféle antiszemita céljai nem voltak a bűnelkövetőknek. Legalábbis erre semmilyen jel nem utal.

A cikk meglehetősen jellemzőnek tart egy efféle kijelentést egy olyan országban, ahol „semmilyen szembesülés” sem történt a múlttal. Ahol a legtermészetesebb módon veszik ma is tudomásul az ország egykori elitjének a zsidókkal szemben elkövetett bűneit, ahol a legragyogóbb elmék álltak a legalantasabb támadások élére, igazolták, sőt bujtogatták azokat. Ma ezeknek az értelmiségieknek az egykori magatartását „ifjonti tévelygésnek” minősítik. Azon ezrek emlékét pedig, akik nem élték túl a zsidó-mészárlások korát, gyorsan törölte a kollektív kortárs emlékezet.

Különösen cinikus a kerületi rendőrség nyilatkozata annak tükrében, hogy egy olyan vandál támadást követően került arra sor, melyben több mint száz sírt dúltak fel, illetve törték össze szisztematikusan azok márványlapjait. Ezt aligha lehet szándékot nem tükröző vandalizmusként leírni. Szerencsére a belügyminiszter, Cristian David nem volt azért ennyire visszafogott. A sajtónak a napokban kijelentette: „a bűnelkövető hálózat több tagját elfogtuk, és közel állunk ahhoz, hogy az egész társaságot felgöngyölítsük”.

A cikk, a tanulságokat levonandó idéz egy, minap az izraeli Ha’aretzben megjelent véleményt, melyet egy romániai Holocaust-túlélő, Cellu Rosenberg jegyez. Rosenberg – írja a román lap cikke – szomorúan és joggal állapíthatja meg, hogy Romániában semmi sem történt a múlt feltárása és őszinte bevallása érdekében. Sőt, a jelenlegi politika, különösen az államfő Traian Băsescu politikája, alkalmas arra, hogy a régi előítéleteket aktuális politikai töltettel lássa el. Băsescu, aki nemrég közel-keleti körúton volt, Izraelre becsmérlő megjegyzéseket tett, ami – így vagy úgy – közvetlen kontinuitást teremt a rettenetes múlt és a felelőtlen jelen között.
 

[popup][/popup]