Tizenkétezer éves sámánasszony

Írta: Hírextra - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy 12 ezer éves sámánasszony csontvázára és halotti emlékekben gazdag sírjára bukkantak Észak-Izraelban – jelentették be a jeruzsálemi Héber Egyetemen, amely az ásatásokat felügyelte. 

Forrás: Hírextra

 

Az egyetem és a régészeti intézet munkatársaiból álló kutatócsoport Leor Groszman vezetésével a galileai Natufianban tárta fel a díszes női sírt, amelyben többek között 50 teknősbékapáncélt, egy leopárd medencecsontját, egy szirti sas szárnyát, egy tehénfarkat, két madárkoponyát és egy vaddisznólábat találtak.

A csont közül egy felnőtt – a nőnél határozottan magasabb – férfi lábszárcsontja is előkerült. Az egyetem közleménye hangsúlyozza, hogy a nő behajlított térddel eltemetett testére tíz nagykövet helyeztek el, a sír déli falát pedig egy ovális kő zárta le.

A módszer és gondosság, amellyel a nőt eltemették, azt bizonyítja, hogy nagyon fontos személy lehetett – idézte Groszmant a közlemény.A sír díszítményei arra is bizonyítékot szolgáltatnak, hogy a sámánasszony közössége mágikus kapcsolatban állt az állatokkal.
 

[popup][/popup]