Kundera védelmében világhírű írók lépnek fel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyilatkozatban lépett föl Nobel-díjas és más neves írók egy csoportja hétfőn a besúgással megvádolt Milan Kundera védelmében, mert szerintük lejáratási kampány folyik a világhírű cseh író ellen.

Forrás: HVG

 

“Rágalomhadjárat indult Milan Kundera jó híre ellen azzal, hogy megvádolták: besúgó volt az ötvenes években, amikor egyetemi diák volt a kommunista Csehszlovákiában. Noha Kundera “határozott cáfolatot adott ki”, és “egyértelműen tisztázta őt egy kiváló prágai tudományos személyiség is”, a sajtó láthatóan “túl sokszor és zavarba ejtő könnyedséggel terjesztette ezt a rágalmazó híresztelést anélkül, hogy figyelmet fordítana arra, ami ellent mond neki” – hangsúlyozza a Párizsban kiadott nyilatkozat, amelynek aláírói között van az irodalmi Nobel-díjas Gabriel García Márquez (Kolumbia), Nadine Gordimer (Dél-afrikai Köztársaság), John Maxwell Coetzee (szintén Dél-Afrika) és Orhan Pamuk (Törökország).

Szintén aláírta a Kundera melletti kiállást a brit Salman Rushdie, az amerikai Philip Roth, a mexikói Carlos Fuentes, a francia Jean Daniel, a spanyol Juan Goytisolo és Jorge Semprún, a belga Pierre Mertens.
   
“Nem kevesebbről és nem többről van szó, mint az egyik legnagyobb élő regényíró becsületének beárnyékolásáról, olyan bizonyítékok alapján, amelyek legalább is gyanúsak” – figyelmeztettek a világhírességek.

[popup][/popup]