Közzétették a zsidó vagyont árjásítók listáját

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsidó ingyenzsákmánnyal jutalmazta a szlovák fasiszta állam a hozzá hű szlovákokat, most pontosan kiderült, hogy kiket. A Nemzeti Emlékezet Intézete ugyanis egy nyilvános lajtromot tett arról közzé, hogy ki részesedett a zsidó vagyonok egy részéből (pontosan 2223 nagyüzemből és szatócsboltból).

Forrás: Index

 

Szlovákiában a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) pénteken közzétette azok névjegyzékét, akik árjásítással jutottak hozzá a II. világháború alatt haláltáborokba elhurcolt zsidók vagyonához. (A kommunista államrendőrség, az StB ügynökeinek listáit feldolgozó és interneten is megjelenítő állami intézmény, az ÚPN az utóbbi egy-két évben már a II. világháború alatt, 1939-től 1945-ig fennállt első önálló szlovák állam, a háborús bűnökért kivégzett Jozef Tiso fasiszta csatlósállama idején elkövetett bűnöket is kutatja.)

Az intézet honlapján szabadon hozzáférhető jegyzék 2223 (az akkori szlovák állam területén található) nagyüzem, vagy éppen kis szatócsbolt árjásítóját nevesíti. A jegyzék az egykori tulajdonosokat és a kisajátított vagyonokat is megnevezi. A fasiszta csatlósállam az árjásítással juttatta ingyenzsákmányhoz a hozzá hűséges szlovákokat, az úgynevezett ludákokat, akik a rezsim kedvezményezettjeként nem csak az elhurcolt zsidók vállalkozásait, hanem a házaikat, egyéb ingó és ingatlan vagyonukat is megkapták, a zsidókat pedig ily módon az utolsó szálig kiszorították az ország gazdasági életéből.

A mintegy hetvenezer zsidót Hitler kezére juttató Tiso-rezsim idején az akkori Szlovákia 12300 zsidó vállalkozása közül tízezernek a vagyonát egyszerűen felszámolás útján juttatták a kedvezményezettek kezére, derül ki a korabeli levéltári adatokból, elsősorban a vagyonelkobzásokat levezénylő Központi Gazdasági Hivatal, a Gazdasági Minisztérium és a Hlinka-gárda után fennmaradt dokumentumokra alapozott kutatásokból.

Több korábban napvilágot látott visszaemlékezés és történészi munka mutatott rá arra, hogy a II. világháború után az árjásítókhoz hasonló módon jutottak újabb “ingyenzsákmányhoz” azok a szlovákok, akik a felvidéki magyarok jogfosztását és vagyonelkobzását törvényesítő Benes-dekrétumok alapján szerezték meg a rendelkezések által sújtott személyek vagyonát.

[popup][/popup]