Neonáci érzelmű parlamenti elnökhelyettes Bécsben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kisebbfajta viharral kezdte meg munkáját az új osztrák parlament: a harmadik elnök – második elnökhelyettesi – posztra jelölt szabadságpárti politikus személyét a Zöldek erősen kifogásolták, s minden eddigi hagyománnyal szakítva saját soraikból állítottak ellenjelöltet.

Forrás: Népszabadság

 

Alexander Van der Bellen – a minap lemondott pártelnök – megválasztásának ugyan semmi esélye nem volt, ám jól jelezte a szabadságpárti jelölttel szemben táplált ellenérzéseket. Az 1960-as születésű szudétanémet Martin Graf ugyanis a mai napig a fasisztoid beállítottságú Olympia Burschenschaft – egyesület – tagja, s maga nem egyszer tett tanúbizonyságot neonáci érzelmeiről.

A Zöldek pártja, amely a választások eredménye alapján – a harmadik helyről az ötödikre visszacsúszván – most kénytelen volt megválni ettől a funkciótól, azzal érvelt, hogy a vezető funkcionáriusok megválasztása nem lehet rutin, az politikai döntés. Véleményükkel csupán néhány szociáldemokrata képviselő értett egyet, a Néppárt kifejezett ajánlást adott Graf megválasztásához, így a szavazás egyértelmű volt: a 183 tagú parlamentben a 156 érvényes szavazatból 109 volt az igenek száma.

Tény, hogy a 20 tagú Zöldek frakciónál többen – 27-en szavaztak Van der Bellenre, s néhányan más képviselőkre. A leadott szavaztok közül azonban pontosan 34-en jelzés volt látható, amiből a Zöldek arra köve4tkeztettek, hogy a szavazás nem volt teljesen titkos. E cédulákon Graf nevét máshol – a balsarokban tüntették fel. A Zöldek óvását azonban az  új parlamenti elnökség nem fogadta el, mire transzparens jelent meg az ülésteremben (semmit nem tanultatok a múltból), a karzaton pedig Fuj feliratú trikót  viselők ki9s csoportja tüntetett.

Az új parlament elnöke ismét a szociáldemokrata Barbara Prammer lett, akinek a szokásjog szerint  második  és harmadik helyezett pártbeli (néppárti ill. szabadságpárti) politikus a helyettese. A szociáldemokratáknak (SPÖ) 57, a Néppártnak ÖVP) 51, a Szabadságpártnak (FPÖ) 34, a BZÖ-nek (Szövetség Ausztria Jövőjéért) 21 és a Zöldeknek 20 képviselője foglal helyet a z ezúttal öt évre megválasztott törvényhozásban. Az öt frakciót ismert politikusok – három párt esetében a pártelnökök vezetik.

A parlament azonnal érdemi munkához látott. Bár a kormányalakítási tárgyalások még sehol sem tartanak, az ügyvezető koalíció gazdasági-pénzügyi csomagja máris szerepel a napirenden.

[popup][/popup]