“A magyaroknak nem szégyen az antiszemitizmus”

Írta: Privátbankár  - Rovat: Hírek - lapszemle

Jobboldali előrenyomulás címmel közölt cikket a Kurier osztrák lap pénteki számában a magyarországi radikális jobboldalról.

Forrás: Privátbankár 

Az írás felvezetőjében azt emelte ki, hogy a jobboldali-nacionalista csoportok sokakat vonzanak Magyarországon, aminek egyik oka a kommunizmus súlyos öröksége. Mondanivalóját az ötvenhatos évfordulós eseményekhez kötve a lap megjegyezte: Gyurcsány Ferenc kormányfőnek az évforduló előtt elhangzott, nyugalomra intő szavai mögött nem csupán az a félelem bújt meg, hogy a bőrfejűek és a hozzájuk csapódó, irány nélküli fiatalok esetleges randalírozása újabb kárt okozhat az ország arculatának, hanem az is, hogy mindenfajta békétlenség forintmilliárdokba is kerülhet a pénzügyi válság sújtotta országnak.

A lap véleménye szerint a radikális jobboldalnak szóló biztatás sehol sem nyilvánul meg olyan nyíltan, mint Magyarországon. Nincs abban semmi szégyen, ha valaki antiszemita jelmondatokat hangoztat vagy szélsőjobboldalinak nevezi magát. Hogy a reformok elleni tüntetéseken a piros-fehér Árpád-sávos zászlókat lengető bőrfejűek oldalán háziasszonyok és nyugdíjasok is megjelennek, elsősorban az értelmiséget tölti el riadalommal.   

A Kurier kitért arra, hogy a Magyar Gárda félkatonai szervezet sötétszínű egyenruháján szintén láthatók azok az Árpád-jelképek, amelyeket a fasiszta nyilaskeresztesek, a nácik fegyvertársai viseltek, miközben százezreket küldtek a megsemmisítő táborokba. A szélsőjobboldal ellenségképét ma ismét a zsidók alkotják, de odatartoznak a homoszexuálisok és a volt kommunisták is.

Az osztrák újság megszólaltatta Ungváry Krisztián történészt, aki úgy vélekedett, hogy a kommunista diktatúra negyven éve után a szélsőségesség csak a jobboldalon juthat kifejeződésre. Ehhez még hozzájön, hogy Magyarországon a rendszerváltozás rendben zajlott le, aminek következtében sokan úgy érzik, hogy valójában semmi sem változott meg, hiszen egyébként is a régi erők vannak kormányon.

Gyakran hallani az elveszett magyar királyság utáni sóvárgást – említi meg a lap, hozzátéve, hogy a Nagy-Magyarországgal kapcsolatos retorika gyűlöletet szít a szomszédos államok ellen. Megfigyelők szerint azonban az ellenzéket is felelősség terheli a radikálisok önbizalmának növekedéséért, amennyiben politikailag integrálta és ezáltal szalonképessé tette őket. Az elhatárolódás ritka. A Kurier idézte Ungváryt, aki azt mondta, hogy a Fidesz “két nyelven beszél”. Az írás végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági bajok táptalajul szolgálhatnak a további radikalizálódásnak – ám legjobb esetben esélyt kínálnak arra, hogy a kormány kiálljon a reformok mellett.
 

[popup][/popup]