XII. Pius miatt nem megy XVI. Benedek Izraelbe?

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

A boldoggá avatási eljárásban a védőügyvéd szerepét betöltő Peter Gumpel szerint egyértelmű, miért nem látogatott el még Izraelbe XVI. Benedek, és a 2005-ös pápává választásakor ígért út miért nem szerepel a jövőbeli programok között sem.

Forrás: Népszabadság

 

A Vatikán és Izrael kapcsolatait a Jad Vasemben a második világháború alatt vitatott szerepet betöltő XII. Pius pápáról szóló tablófelirat mérgesíti el. “Amikor a zsidók lemészárlásának híre elérte a Vatikánt, ő sem szóban, sem írásban nem tiltakozott” – áll többek között a jeruzsálemi múzeumban az 1939 és 1958 között regnáló pápa fényképénél. Gumpel hozzátette: XII. Pius boldoggá avatásához már csak a német pápa aláírása hiányzik. XVI. Benedek az Izraellel való jó viszony fenntartása érdekében vár, remélve, hogy Izrael felülvizsgálja XII. Pius történelmi megítélését.

A két ország közötti diplomáciai feszültséget súroló kijelentéseket a szentszéki szóvivő, Federico Lombardi atya azonnal korrigálta, hangoztatva, hogy a holokausztmúzeum felirata fontos, de nem döntő a pápa izraeli látogatását tekintve. Az izraeli külügyminisztérium hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek szívesen látott vendég, s nem kommentálta Gumpel nem hivatalos véleményét, de megjegyezte, hogy nem lehet szemet hunyni XII. Pius vitatott történelmi szerepe felett. A vatikáni folyosókról azt hallani, Gumpel a XII. Pius rehabilitációját sürgető egyházi körök szócsöve, az olasz sajtó viszont úgy látja, a kanonizációra XVI. Benedek alatt nem kerül sor.

Eugenio Pacelli pápa a vasárnap véget érő püspöki szinóduson is vita tárgya lesz: a találkozóra meghívott haifai főrabbi elfogadhatatlannak nevezte a holokauszt alatt hallgató egyházfő szentté avatását. Az ötven évvel ezelőtt elhunyt elődje emlékére pontifikált szentmisén XVI. Benedek azt mondta, hogy XII. Pius titokban és csendben, de mindent megtett, hogy többeket mentsen meg. A szentté avatás ellen kíván tiltakozni az október 30-i audiencián a nemzetközi zsidó bizottság a vallásközi párbeszédért (IJCIC), és a kérdés téma lesz az IJCIC és a Vatikán novemberi, budapesti tanácskozásán is.

A legelső pápai utak között tervezett izraeli látogatás gyorsan lekerült a napirendről: a Vatikán és Izrael között 2005 nyarán robbant ki az első vita, amikor XVI. Benedek a terrorizmus áldozatainak sorából kihagyta az izraeli halottakat.

Tegnap új adalékot kapott a történet: az izraeli kormánypárt, a Kadima egyik támogatójának honlapján XVI. Benedeket horogkereszttel ábrázolták egy fotómontázson. A honlapról gyorsan levették a képet és a Kadima közölte: elítélik az ilyen összehasonlításokat. 

*

Horogkereszttel ábrázolta a pápát egy izraeli honlap

Forrás: Origó

ntázs, amely az izraeli kormányzó párt, a Kadima támogatói által működtetett Yalla Kadima nevű honlapon jelent meg hétfőn. “Livni mélységesen elítéli ezt, és azon dolgozunk, hogy eltávolítsák ezt a szégyenteljes képet. Határozottan elítéljük, nem ez jellemzi a Kadimát” – mondta Amir Goldstein szóvivő. A képet később – a BBC szerint Cipi Livni pártelnök utasítására – eltávolították.

A weboldal egyik, a BBC-nek névtelenül nyilatkozó szerkesztője szerint a honlap olyan felület, ahol a Kadima aktivisták olyan módon is hallathatják a hangjukat, ahogy azt hivatalosan nem tehetik meg. A fotót és az ahhoz csatolt levelet egy nyugdíjas csoporttól kapták, akik a szerkesztő szerint első- és második generációs holocaust-túlélők, a montázs pedig az ő “törvényes tiltakozásuk”.

Az incidens épp akkor történt, amikor ismét fellángolt a Vatikán és Izrael között XII. Pius pápa megítéléséről folytatott vita. XII. Pius, akinek boldoggá avatása jelenleg is folyamatban van, 1939 és 1958 közt állt a katolikus egyház élén, vagyis ő volt az egyházfő a II. világháború idején. Egyes történészek bírálják a pápát, amiért nem szólalt fel nyíltan a zsidóüldözések ellen. A Jad Vasem intézet múzeumában az egyik tabló ma is tétlenségéért kárhoztatja a pápát.

Ezzel szemben más kutatók – és a Vatikán hivatalos álláspontja – azt hangsúlyozza, hogy a pápa nem lehetett antiszemita, hiszen a színfalak mögött segített a zsidókon. II. Pius megítélése akadályozza a pápa szentföldi látogatását is: vatikáni források szerint XVI. Benedek addig nem fogadja el az izraeliek meghívását, amíg nem változtatnak a múzeum kiállítási anyagán.

 

[popup][/popup]