Kedves barátaim! – Obama a magyarokhoz

Írta: Klubrádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai magyarok szavazatainak megszerzésére is törekvő Barack Obama demokrata párti elnökjelölt személyes levélben üdvözölte az Egyesült Államokban élő magyarokat az 56-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulója előtt.

Forrás: Klubrádió

 

‘Kedves barátaim”-nak szólítja az általa aláírt üzenetben Obama az amerikai magyarokat, felejthetetlen napnak nevezve 1956. október 23-át. A levélről, amelyet Obama azon magyar kisebbségi konferencia szervezőinek címzett, amelyet néhány napja a New Jersey állambeli New Brunswickban rendeztek, vasárnap számolt be az MTI-nek Újvági Péter. Az Ohio állami képviselőház magyar származású tagja vezeti azt az Obamát támogató csoportot, amely magyar etnikai szervezetek vezetőségi tagjaiból alakult.

“Budapest polgárai, diákok, tanárok és katonák is fellázadtak a kommunizmus és a szovjet zsarnokság ellen. A szabadságért való bátor kiállásuk azóta is ösztönzőleg hat a világ népeire” – írta Obama.

“Egészen azóta, hogy Michael Kovats (Kováts Mihály) ezredes hősként vett részt és esett el az amerikai függetlenségi háborúban, az amerikai magyarok hozzájárultak e nagy nemzet növekedéséhez és jólétéhez” – fogalmazott az illinois-i szenátor.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország Amerika szilárd szövetségese és a NATO nagyra értékelt tagja; veszélybe küldte katonáit, hogy az amerikaiakkal vállvetve harcoljanak Irakban és Afganisztánban. “Az amerikai magyarok jogosan lehetnek büszkék ezekre az áldozatokra” – írta az elnökjelölt. Barack Obama a levél végén azt kívánta, hogy “1956 szelleme továbbra is hasson ösztönzőleg Önökre és mindannyiunkra, hogy nálunk nagyobb ügyeket szolgálhassunk”.

Újvági Péter tájékoztatása szerint Obama a jövő héten külön nyilatkozatot bocsát ki az 56-os magyar forradalom 52. évfordulója alkalmából.

[popup][/popup]