Evangéliumi keresztények Izrael-barát felvonulása

Írta: Hetek Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy háromezer evangéliumi keresztény rendezett Izrael-barát rokonszenvtüntetést szerdán Jeruzsálemben a zsidó sátoros ünnep alkalmából.

Forrás: Hetek Online

 

A részvevők a világ számos országából érkeztek, köztük olyan távoliból is, mint Brazília. Az izraeli zászlók alatt vonultak fel és Izraelt dicsőítő egyházi énekeket zengtek. A felvonuló keresztények idén elsősorban Iránnal szemben biztosították támogatásukról a zsidó államot. Izrael ugynais joggal tartja veszedelmesnek az iszlám országot, részint atomprogramja, részint pedig több iráni vezető, elsősorban Mahmúd Ahmadinezsád elnök rendszeres fenyegető kijelentései miatt, amelyek szerint “a zsidó állam hamarosan megszűnik létezni”.

1980 óta minden évben megrendezik Jeruzsálemben ezt a rokonszenvtüntetést. Szervezője a jeruzsálemi központú, 1980-ban alapított International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) elnevezésű evangéliumi tömörülés. Az evangéliumi keresztények a Bibliára hivatkozva indokolják Izrael melletti kiállásukat.

Bibliaértelmezésük szerint csak akkor teljesedhet be a keresztények várakozása a Messiás eljövetelét illetően, ha a zsidó nép visszatér az ígéret földjére. Emiatt támogatják azt a gondolatot, hogy a zsidó államnak a bibliai határok között kell léteznie, vagyis magába kell foglalnia a palesztin területeket is. Ebből következően ellenezték az izraeli kivonulást a Gázai övezetből, és emiatt nem pártolják a palesztin állam létrejöttét sem, mert az felfogásuk szerint “akadálya lenne a Messiás második eljövetelének”.

[popup][/popup]