Zubin Metha összevezényelné a népeket a konfliktusövezetben

Írta: Hírextra - Rovat: Hírek - lapszemle

Zubin Mehta, a szerdán átadásra került idei japán Praemium Imperiale zenei kategóriájának nyertese a konfliktusövezetekben szeretne koncerteket vezényelni, hogy közelebb hozza egymáshoz a népeket. 

Forrás: Hírextra

 

A világhírű indiai karmester a “művészeti Nobel-díjnak” is nevezett japán császári díj másik négy nyertesével együtt tartott keddi tokiói sajtóértekezletén Puccini Toscájának egyik áriájából idézte a híres szavakat: “a művészetért és a szerelemért élek”, s hozzátette: “Számomra ez nem elég, mert jól tudom, mit jelenthet a művészet a népek számára, különösen konfliktusok idején.”

A dirigens, aki a világ legnagyobb zenei központjainak kedvelt vendége, elmondta, hogy két hónapja a Közel-Keleten vezényelte Csajkovszkij és Muszorgszkij műveit ezer izraeli és ötszáz palesztin előtt, akik együtt hallgatták a hangversenyteremben a koncertet. “A végén együtt tapsoltak: legalább ebben a két órában a közönség békében élt!”.

“Boldog lennék, ha volna időm és pénzügyi támogatásom ahhoz, hogy Kasmírban adhassak hangversenyt az ottani hinduknak és muzulmánoknak, elősegítve megbékélésüket” – mondta a Bombayben (a mai Mumbaiban) született karmester. Zubin Mehta hasonlóképpen szívesen fellépne Ruandában is, amely az elmúlt évtizedben népirtás színhelye volt.

A magas japán kitüntetést egyben azoknak a zenekaroknak ajánlotta, amelyeket pályája során vezényelt.Az idei japán császári díj kitüntetettjei a másik négy kategóriában: Richard Hamilton brit popfestő, Ilja és Emilia Kabakov orosz koncept-szobrászok, Peter Zumthor svájci építész és Todzsuro Szakata japán kabuki-színész.

A díj összege 15 millió jen (csaknem 27 millió forint). Az 1988-ban alapított elismerés nyertesei között olyan hírességek szerepeltek, mint Leonard Bernstein amerikai zeneszerző, Jean-Luc Godard francia, Akira Kuroszava japán vagy Ken Loach amerikai filmrendező, Daniel Barenboim argentin-izraeli zongoraművész és karmester, Oscar Niemeyer brazil és Rem Koolhaas holland építész, Georg Baselitz német festő, 2001-ben pedig a Párizsban élő Pán Márta szobrásznő, aki éppen két napja, 86 éves korában hunyt el.

 

[popup][/popup]