60 órát védő maszkot készítettek Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A fejlesztők szerint termékük nagyobb védelmet nyújt a koronavírus-járvány idején, mint a jelenleg legjobbnak tartott N95-ös minősítésű maszkok, nincsenek mellékhatásai és a szemet is védi. A maszk filtereit elég hatvan óra használat után kicserélni, ami nagy könnyebbséget jelent az egészségügyi dolgozók számára.

A 60 órát védő maszk

A ViriMASK-nak elnevezett terméket az Oneg HáKármel cég gyártja a Haifa mellett fekvő Tirát Kármelben – írja a zsido.com az ynet nyomán. A fejlesztés mögött Noám Gávriel, a haifai Technion Egyetem egykori professzora, Larry Murdoch professzor, a légzőrendszer szakértője és Leonardo Schwartz műanyagipari szakember áll. A laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták, hogy a ViriMASK 99%-os védettséget nyújt a koronavírussal szemben. Az N95-ös maszk, ahogy neve is mutatja, a kórokozók mindössze 95%-át szűri ki. Az új fejlesztés további előnye, hogy védi a szemet is, tehát egy másik, fertőzésnek kitett csatornát is lezár.

Az új maszk tervezésénél kiemelten kezelték a légáramlás problémáját. A tesztek szerint a ViriMASK háromszor több levegőt ereszt át, mit az N95-ös, és így elkerülhetőek a hagyományos maszk viselésével együtt járó olyan kellemetlenségek, mint a szédülés, a hányinger vagy a légszomj.

A cég üzemében jelenleg tízezer maszk készül hetente. A termék iránt nagy az érdeklődés Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Afrikában és Indiában is.

Az új maszk egyetlen hátránya az ára. Jelenleg egy két szűrővel ellátott ViriMASK 70 dollárba (20 500 Ft) kerül, ahogy egy öt filtert tartalmazó csomag is.

támogatás
[popup][/popup]