Nemzeti étel miatt háborúzik Izrael és Libanon

Írta: Figyel?Net - Rovat: Hírek - lapszemle

A közel-keleti konfliktus újabb szakaszába lépett Libanon és Izrael. Ez alkalommal azonban nem területi viták, vagy a Hezbollah okozta a nézeteltérést. Izraelt északi szomszédja a humusz nemzeti étel jogtalannak vélt exportja miatt kívánja a nemzetközi bíróság elé citálni. 

Forrás: FigyelőNet

 

A közismert közel-keleti étel a humusz, azaz csicseriborsókrém exportja jelentős bevételt jelent mindkét ország számára. Libanon azonban saját, védett termékének tekinti az ételt, és azzal vádolja Izraelt, hogy dollármillióktól esik el a zsidó állam humusz exportja miatt – írja a The Guardian című brit napilap. Izraelben azonban szintén nemzeti ételként tartják számon a humuszt, körülbelül annyira, mint amennyire mi hungarikumnak tartjuk a gulyáslevest (holott számos más országban is elterjedt étel). Ennek ellenére az Izraeli Élelmiszeripari Tanács és a külügyminisztérium sem kommentálta az ügyet.

A Libanoni Iparszövetség elnöke, Fadi Abboud lopással vádolja Izraelt, amiért a libanoni konyha legkelendőbb termékét sajátjaként érétkesíti. Miközben elismeri, hogy Libanon is hibás, amiért sosem védette le a humuszt, mint libanoni különlegességet. Abboud azt állítja, hogy a lopással Izrael dollármilliókat rövidíti meg Libanon exportbevételét.

A vád anyaga nagyjából hasonló lesz Görögország 2002-es mizériájához, melynek végén elnyerte a kizárólagos jogot a feta sajt elnevezés használatára.

A hazánkban is egyre népszerűbb étel valószínűleg először a XII. században jelent meg a Közel-Keleten, Szaladin szultán konyháiban. A humuszt sokszor tálalják falafelgolyókkal és salátákkal, mint például a tabulé. A falafel zöldségből készült fasírtot takar, melyet frissen sütve kínálnak a humusz mellé. A tabulé salátát a paradicsom és saláta mellett kásacitrom és rengeteg fűszer teszi ízletessé.

Egyes források szerint az Egyiptomiak javára írható a falafelkészítés felfedezése, a tabulét és a humuszt pedig az Ottomán Szíriából eredeztetik, aminek területe körülbelül a mai Szíria, Libanon, Izrael és Jordánia.
 

[popup][/popup]