Zsidókérdés a Magyar Hírlapban

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: Hírszerző

 

Bayer Zsolt, nehogy félre találjuk érteni szándékait, újra megszólalt. E heti zsidózós kispublija a már jól ismert szerkesztési elvek szerint épül fel, anekdota, zsidóvicc, antiszemita közhelyszótár, ömlesztve, mindenféle gondolati koherencia nélkül, noha maga a műfaj nem igényel különösebb átgondoltságot, anekdota, befogadó zárlat, amiből, ha elég figyelmesen olvassuk, kiderül, hogy a zsidók is emberek, vagy legalábbis még lehetnek azok, feltéve persze, hogy Zsoltnak épp jó napja van.

A cikkből pont az derül ki, ami szokott: a kapitalizmus az a rendszer, amiben a zsidók mindent ellopnak a nemzsidóktól, nota bene, a kommunizmus szintén az a rendszer, egyáltalán, semmi értelme nincs még a legelnagyoltabb politikai distinkcióknak sem, mert igazából akárki akármit mond, mindig csak arról van szó, hogy a zsidók lopnak, mert szemetek, sose áhítsatok mást, nincs főbb bölcsesség.

Nincsenek politikai álláspontok, gazdasági filozófiák, teóriák és vitatkozó modellek, csak a tolvaj, élősködő zsidók vannak, a “totális pénzügyi válság” meg, mondani sem kell, “a brooklyni zsidó pénzügyesek… mérhetetlen pénzsóvársága”. Aligha kell magyarázni, milyen szoros összefüggések vannak pénzügyi és származási kérdések között, aki ezt nem látja át, és antiszemitázni kezd, az megélhetési hisztériázó, továbbá azt gondolja, hogy azért, mert valaki zsidó, már nem is lehet kritizálni.

Bayer felveti, hogy esetleg ki kéne találni valamit “közösen és mindannyiunknak” (értsd: még a zsidók is jöhetnek, hát ezek után mondja valaki, hogy a szerző antiszemita), de ezt a szálat nem erőlteti, semmiféle javaslata nincs a világon, ugyanis az egész nem érdekli. Se a kapitalizmus, se a szocializmus, se semmiféle harmadik út, kizárólag egy dolog foglalkoztatja, a zsidók. Ja, különben az antiszemiták sokan vannak, talán nem véletlen, mindez azért van, mert – lásd fent. S megint elölről.

Két fontos dologban azért egészen biztosan különbözik Bayer a kuruc.info szerkesztőségétől: egyrészt őt ugyanazért alighanem jobban fizetik, másrészt a kuruc.info őszinte, Bayer meg sunyin letagadja majd, hogy antiszemita lenne, nekiáll majd műfelháborodni, és közben aligha mulaszt el zsidózni egy kicsit, amiért ezek a szemét zsidók leantiszemitázták. Röviden: természetesen van erkölcsi különbség Bayer és a kuruc.info szerkesztői közt, csak a kurucok javára.

Egy kérdésre mindenesetre már választ kaptunk. Bayer első nyíltan uszító, antiszemita hányása után született egy petíció, aláírói (köztük – minden petíciókkal szembeni ellenérzésem dacára – én is) azt kérdezték Bayer munkaadójától, Széles Gábortól, hogy elfogadhatónak tartja-e, hogy lapjában antiszemita mocsok jelenjen meg.

Ha eddig nem lett volna világos: igen, nemhogy elfogadhatónak tartja, el is várja, kimondottan ilyesmit kíván finanszírozni, ezért is vette oda Bayert, aki a témának éppen megfelelő, megbízhatóan alacsony színvonalon képes az ilyesmit előállítani.

Ezzel tehát megvolnánk. Most már csak azt a kérdést kéne tisztázni, hogy mit gondol Orbán Viktor és Semjén Zsolt közös “barátjuk” tevékenységéről. Persze, pusztán attól, hogy egy rossz jellemű, uszító újságíró nem bírja viselni nehéz életét állandó törleszkedés nélkül, és szereti barátjának nevezni a befolyásos politikusokat, még nem kéne “elhatárolódni”. Továbbá nem kéne “állandóan elhatárolódni sem”.

Egyszer kéne csak pár rövid, határozott, világos mondatot mondani, aztán tartani magukat hozzájuk, mint a civilizáltság minimumához.

A helyzet azért kényes, mert az uszító újságírót Orbán előző, méretesebb uszítása után fontosnak tartotta demonstratíve keblére ölelni, Deutsch Tamás ugyanakkor bizalmasan elárulta nekünk, hogy ő bizony megmosta Zsolt barátja fejét, aki nem antiszemita, csak néha zsidózik egy cifrát. A politikai kérdések bulvárosításának jellegzetes gesztusa ez, Bayer (akiről persze megtudjuk, hogy Deutschnak is barátja, továbbá hogy hány gyermek apukája) személyes érzelmei, akár szereti a zsidókat, akár nem, nagyon nem érdekesek.

Bayer tevékenysége antiszemita. Jó volna, ha további családi pletyusokba való beavattatásunk helyett erről nyilatkoznának meg a Fidesz vezetői végre, mert amíg nem teszik meg, minden egyéb gesztusuk ebben a tárgyban álszent, számító szemfényvesztés.

A szerző tanár, kritikus
 

[popup][/popup]