Kenedi: ha kijön a jelentés, át kell írni a magyar történelmet

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: ATV

 

Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésére 2007 nyarán kérte fel a miniszterelnök Kenedi János tudományos kutatót. A bizottság tagjai: Varga László, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, valamint Reisz T. Csaba, az Országos Levéltár általános főigazgató-helyettese.

Kenedi János tavaly július végén az Élet és Irodalomban megjelent írásában tette közzé álláspontját: szerinte internetes oldalon kellene nyilvánosságra hozni az 1944 és 1990 között keletkezett politikai rendőrségi iratokat. A testülettel a kormány szándéka az volt, hogy az iratok minél szélesebb körébe be lehessen tekinteni, mondván, csak így lehet eldönteni, hogy a titkosítás jogos-e vagy feloldható.

Miután a jelentést a bizottság átadta a kormánynak, nem lehetett tudni, hogy a politika „bevállalja-e” a tanulmány nyilvánosságra hozását. Pedig az, a történészek szerint, forradalmian megújítja az állambiztonsági rendszer működéséről szóló közgondolkozást. Sokan a dolgozat teljes anyagának nyilvánosságra hozatalától azt várják, hogy újra rávilágít a rendszerváltás hiányaira is. Mint emlékezetes, a morálisan vitathatóan működő, a korábbi rendszer elnyomógépezetéhez tartozó pártállami titkosszolgálatok adatait az elmúlt 18 évben csak nagyon nehezen, botrányokról botrányokra jutva adta csak ki a politikai elit. Éppen ezért a szkeptikusok szerint volt esély arra, hogy a bizottság munkáját a szocialisták a süllyesztőbe küldik.

Kenedi János az MTV Szólás szabadsága című műsorában egy kérdésre válaszolva azt állította (a jelentés elkészülte után), hogy valószínűleg át kell írni Magyarország 1944-1990 közötti történelmét.

Az ügyben fordulatot jelent, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az atv.hu online fórumában arra a kérdésre, hogy nem hallani semmit a bizottságról, azt válaszolta: Kenedi jelentése a következő hetekben nyilvános lesz.
 

[popup][/popup]