A modern technológia beszivárgott az ultraortodox világba

Írta: Hetek - Rovat: Hírek - lapszemle

Amikor egy izraeli apuka megpróbálta beíratni hatesztendős ikerlányait a helyi ultraortodox iskolába, boldogan írta alá azt a formanyomtatványt, amely szerint gyermekei sem tévét nem néztek, sem internetet nem használtak otthon. De megdöbbenve fedezte fel, hogy meg kell adnia egy „kóser telefonszámot”, amivel sajnos nem rendelkezett. 

Kóser mobil és hermetikusan szűrt háló

Forrás: Hetek

Izraelben az ultraortodox zsidóközösség sajátossága, hogy elkülönül a társadalom és így a világi kultúra fő áramlatától a hagyományos vallási gyakorlatai, illetve megkülönböztető öltözete, a fekete kalap, kabát és pajesz révén. Minden nap tanulmányozzák az Írásokat, megtartják a szombatot és csak kóser konyhát vezetnek, valamint elzárkóznak a modern világi információforrások, így a tévé vagy az internet használatától is.

De a modern technológia új vallási adaptációja már elkezdett beszivárogni a haredi vagy más néven ultraortodox világba Izraelben.

A kóser mobiltelefon ugyanis első ránézésre a megcsörrenésig hasonlít világi társára, kezdeményezhetsz, illetve fogadhatsz hívásokat, még számológépként vagy ébresztőóraként is használhatod. Viszont nem küldhetsz vele sms-t, nem böngészhetsz a világhálón, de még csak nem is fotózhatsz – tehát semmi olyasmit nem „követhetsz el” vele, amely lehetőséget adna egy a haredi közösségen belül „illetlennek” vagyis erkölcstelennek tekintett viselkedésre.

Például a szöveges üzenetküldés és fogadás lehetősége miatt kéretlenül bulikat reklámozó hirdetéseket kaphatunk, vagy egy tinédzser fiú és lány közötti törvénytelen kapcsolatteremtésre is utat nyithat. Továbbá minden nőket ábrázoló fotó tiltott, a helytelennek ítélt honlapok elérhetősége szintén. A telefon külső ismertető jegye egy rabbinikus jóváhagyási bélyeg, amely hasonló a kóser élelmiszereken levőkhöz.

Az új lehetőséget kihasználva az összes nagy izraeli mobiltelefon-társaság megszállta a nagy befolyással rendelkező haredi választókerületet kóser telefonok áron aluli forgalmazásával, valamint kizárólag haredi számkapcsolattal és elérhetőséggel. Rövid időn belül így ezek a telefonszámok is a vallási előírás részévé váltak. De nem csupán néhány haredi újág utasítja el a nem kóser telefonok közzétételét, de a szülők a felől is aggódnak, hogy a gyermekük a kerítő vagy házasságszerző feketelistájára kerül, ha nem kóser a számuk. Tehát majdnem hogy a társadalmi kirekesztettséggel kell szembenézniük.

Még ha sikerül is egy családnak a mobilt hozzáidomítani életmódjához, az internet akkor is nagyobb falatnak bizonyul – a megoldás viszont nem maradt el.

Az elmúlt évben egy ortodox rabbi és egy izraeli informatikus létrehozott egy Rimon elnevezésű internetszolgáltatást, amely az egyetlen szűrővel ellátott szolgáltató az országban. Kiszűri a pornográfiát, az erőszakot és a szerencsejátékot, és még további öt szűrőszintet ajánl fel, kezdve a lengén öltözött nőket ábrázoló képek kivágásától, egészen a hermetikus szintig, a csupán enciklopédiákat felvonultató szűrési lépcsőig.

Az általános szabály a helyi haredi közösségben, hogy nincs rádió, nincs televízió, nincs internet és nincsenek filmek sem. Bár a Rimon működtetői bíznak abban, hogy ez változni fog. Ma a mintegy 15 ezer előfizető között leginkább világi izraeliekkel vagy modern ortodoxokkal találkozhatunk.

A családfők viszont továbbra is bosszankodnak, hogy a szörfözéssel eltöltött idő helyett inkább a Tórát kellene tanulmányozni a fiataloknak. Az új lehetőség ellenére is sokan féltik a családjukat a képernyőről a szobába zúduló információáradattól, mondván nem éri meg a kockázatot.
 

[popup][/popup]