Lerombolták az izraeli fiatalok elrablásával gyanúsított palesztinok házait

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 

HebronA június 12-én elrabolt fiatalok holttestét hétfőn találta meg az izraeli hadsereg. A zsidó állam hatóságai már röviddel az emberrablást követően közölték, hogy vizsgálatuk szerint a bűntényt két, a radikális palesztin Hamász szervezethez tartozó fegyveres követte el, de a tetteseknek is nyomuk veszett. A hadsereg a helyszíni beszámolók szerint hétfőn felrobbantotta a feltételezett tettesek hebroni házait.

Emberi jogi szervezetek már felhívták a figyelmet arra, hogy Izrael visszatérni látszik ahhoz a gyakorlathoz, hogy lerombolja a merényletek elkövetésével gyanúsítottak házait. A hadsereg utoljára 2005-ben hajtott végre ilyen akciót.
A holttestek megtalálását követően összeült az izraeli nemzetbiztonsági tanács, hogy áttekintse a helyzetet. A testület hétfő éjjel órákon át ülésezett Benjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciáján, de végül semmilyen döntés nem született. Netanjahu előzőleg kemény fellépéssel fenyegette meg a Hamászt, amely azonban nem vállalta magára az akciót.

“A Hamász palesztin iszlamista mozgalom drágán meg fog fizetni a három izraeli tizenéves haláláért” – így reagált hétfőn Netanjahu, ezzel párhuzamosan pedig a Hamász azzal fenyegetőzött, hogy bármiféle izraeli támadás szélesre tárná a „pokol kapuit”. Netanjahu szerint a tizenéveseket „emberi külsejű vadállatok rabolták el, és hidegvérrel gyilkolták meg”.
Összehívták a palesztin biztonsági tanácsot is. Mahmúd Abbász palesztin vezető korábban elítélte az emberrablást.

Az izraeli hadsereg éjszaka légicsapásokat mért a palesztin területek déli részére. A hadsereg hajnalban azt közölte, hogy a Gázai övezetből kilőtt rakéta hullott Izrael területére, de emberéletet nem oltott ki. Az izraeli hatóságok az emberrablások óta 420 palesztint tartóztattak le a Jordán folyó nyugati partján található palesztin területen, és 2200 épületet kutattak át. Öt palesztin meghalt az átfogó műveletben.
Egy fiatal palesztin férfi kedd hajnalban meghalt az észak-ciszjordániai Dzsenín térségében, egy palesztin menekülttábor elleni izraeli razzia során. Ez az eset azonban feltehetően nem kötődik az emberrablások miatt kezdett hadművelethez.

[popup][/popup]