Göncz Kinga: a kormány nem hajlandó eltűrni a radikális erőket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarország a két- és többoldalú fejlesztési együttműködésben is fontosnak tartja, hogy megossza a rendszerváltás tapasztalatait az érintett államokkal – erről Göncz Kinga külügyminiszter New Yorkban, a Demokráciák Közösségének tanácskozásán beszélt.

Forrás: STOP

 

A magyar diplomácia vezetője az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából összehívott miniszteri értekezleten külön felhívta a figyelmet a budapesti székhelyű Demokratikus Átmenet Központra (ICDT), amely nem általánosságban támogatja a demokráciák megteremtését, hanem konkrét és gyakorlati célokat tűz ki, projekteket bonyolít le.

A magyar politikus – mint a tanácskozás után az MTI-t tájékoztatta – rámutatott, hogy a “jó kormányzásnak” nem csupán Afrikában, de a világ más fejlődő övezeteiben is különleges figyelmet kell szentelni. Ugyanígy fontos, hogy a helyi közigazgatás megfelelően működjön, és az átalakulásban a civil szervezetek is fontos szerepet tölthessenek be. Ennek kapcsán kitért arra, hogy az ICDT jelenleg egy olyan programon dolgozik, amelynek keretében összegyűjti a legjobb tapasztalatokat a kormányzatok és a civil szféra együttműködéséről, ily módon járul hozzá a demokratikus értékek térnyeréséhez.

A külügyminiszter részt vett az ENSZ és az EU közti, a béke és biztonság terén megvalósuló együttműködésről rendezett találkozón is. Ennek kapcsán az MTI-nek kiemelte: elsősorban a válságkezelés területén van szükség kooperációra. Azt mondta, Magyarország az alapvető információcsere érdekében külön támogatja a két szervezet közötti egyeztetéseket. Kifejtette, hogy a magyar fél üdvözli az afrikai békefenntartó képesség erősítését célzó együttműködést. Fontosnak nevezte ugyanakkor a válságkezelés eredményeinek nyomon követését, mivel “megfelelő következtetések levonásával tovább lehet lépni, mégpedig nemcsak Kongóban, hanem Csádban és Koszovóban is”. Utóbbi kapcsán sürgette, hogy mielőbb tisztázzák a feladatmegosztást az ENSZ-igazgatás (UNMIK), valamint az EU rendőrségi és igazságügyi missziója (EULEX) között.

Göncz Kinga a New York-i magyar ENSZ-misszión pénteken megbeszélést folytatott amerikai zsidó szervezetek, köztük az American Jewish Committee, American Jewish Congress és az Anti-defamation League képviselőivel. Hangsúlyozta, hogy “a magyar társadalomban előfordulnak szélsőséges jelenségek, de a kormány nem hajlandó eltűrni a radikális erőket”. Arról beszélt, hogy a magyar zsidó közösség reneszánszát éli, és a holokauszt-kutatás az utóbbi években mind nagyobb figyelmet kap. A miniszter külön szólt arról, hogy milyen kiemelt szerepet játszott a magyar-amerikai kapcsolatokban a nemrég elhunyt Tom Lantos, aki a kongresszus egyetlen holokauszttúlélő tagja volt.

A magyar külügyminiszter pénteki programjában szerepel még egy találkozó Richard Holbrooke volt amerikai külügyminiszter-helyettessel. A női külügyminiszterek aznapi hagyományos vacsoráján – mint jelezte – fel kívánja hívni a figyelmet: a magas tisztséget betöltő asszonyokra különösen nagy felelősség hárul a nők elleni erőszak visszaszorításában, ideértve a fegyveres válságokat, illetve a konfliktus utáni helyzeteket.
 

[popup][/popup]