Kirakatból bevett, kínálatban bennhagyott antiszemita könyvek

Írta: Népszabadság Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Beszedte a hungarista és antiszemita könyveket a pécsi vasútállomás egyik újságos standjának bérlője, de továbbra is árulja azokat. A bérlőt az üzlet tulajdonosa – egy olvasónk levelének hatására – kötelezte arra, hogy a kirakatból távolítsa el a könyveket. 

Forrás: Népszabadság Online

 

Szeptember 3-ai számunk vélemény rovatában közöltük Heindl Péter pécsi jogász levelét, amely felháborodottan számolt be arról, hogy a baranyai megyeszékhely MÁV pályaudvarának központi csarnokában az egyik üzlet kirakata tele van antiszemita és hungarista kiadványokkal. A levélíró tudósítónknak elmondta: megpróbálta rábírni az újságokat, ajándéktárgyakat és könyveket kínáló üzlet bérlőjét arra, hogy vegye be az ablakból az antiszemita kiadványokat – ám az nem teljesítette kérését. Az üzlet bérlője arra hivatkozott, hogy a kifogásolt könyvek legálisan árulhatók, s eladásuk jó bevételt hoz a boltnak.

A levél megjelenése után nem sokkal, az üzlet tulajdonosa, a Resti Zrt. levélben szólította fel a bérlőt, hogy távolítsa el az antiszemita és hungarista könyveket a stand kirakatából, különben a felmondják a bérleti szerződést. A bérlő e héten eltávolította az említett kiadványokat az ablakból. Gazdag Ferencné, a részvénytársaság vezérigazgatója úgy fogalmazott: ezek a könyvek társadalmi konfliktust okoznak, ezért követelte eltávolításukat.

Az üzlet bérlője, Draskóczi Nóra nehezményezte a tulajdonos követelését.  Azzal érvelt, hogy ezek a kiadványok is kellenek ahhoz, hogy ki tudja gazdálkodni a havi 290 ezer forintos bérleti díjat. A kifogásolt könyveket március óta árulja a bolt, s az elmúlt fél évben 89-ből 75-őt adtak el. Draskóczi Nóra azt mondta: ezeket a könyveket nemcsak üzleti szempontból kínálja, hanem azért is, mert igaznak tartja a bennük olvasható állításokat. Hozzátette: árusításukról a jövőben sem mond le, bár úgy véli, hogy ha nem lesznek kint az ablakban, akkor valamennyi a nyakán marad. Jelenleg a stand kirakatában főképp Wass Albert munkái reprezentálják a bolt könyvkínálatát.

Pécs
 

[popup][/popup]