Emléktáblát avattak Tom Lantos tiszteletére

Írta: Hírextra - Rovat: Hírek - lapszemle

Tom Lantos egyszerre volt bátor magyar hazafi és hű polgára az Amerikai Egyesült Államoknak – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a februárban elhunyt demokrata párti amerikai politikus tiszteletére állított emléktábla avatásán csütörtökön Budapesten.

Forrás: Hírextra

 

A Szent István park 25. számú háza előtt tartott ünnepségen a miniszterelnök megköszönte az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy “befogadta Magyarország fiát, hogy engedte, hogy azzá válhasson, amire képességei és sorsa őt predesztinálta: tehetséges, (…) a világra hatni tudó demokratává.”

“Miközben Tom menekült a fasizmus őrülete elől, később a XX. század második felében, már új hazájában közéleti szerepet is vállalva, harcosan küzdött a kommunizmus rémsége és emberpusztító realitásával szemben” – fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: Tom Lantos kapcsán emlékezni kell azokra a százezrekre is, akiket Magyarország és a kor magyar kormányai nem védtek meg és engedték, hogy életük fölött a gonosz legyen az úr. Hozzátette: voltak, akiknek az őrület fontosabb volt, mint valamennyi magyar polgár életének, méltóságának védelme.

A miniszterelnök szólt arról, hogy Tom Lantos barátja és hű fia maradt Magyarországnak és erős elkötelezettje a szabadság, a demokrácia ügyének Magyarországon, a régióban és szerte a világon.

Mint elhangzott, Tom Lantos bátorította az országot, amikor az elmúlt húsz évben nehéz küzdelmekbe kellett bocsátkoznia, “a rendszerváltozáskor, és azt követően, amikor Magyarországon újra és újra szélsőséges politikai eszmékkel vagy politikai gyakorlattal és szándékokkal kellett megküzdenünk”.

Az elhunyt politikus özvegye, Annette Lantos arról beszélt, hogy a Szent István park 25. szám alatti házban Tom Lantos végigélte a náci nyilas borzalmak idejét, ahol Raul Wallenberg mentette meg férje életét. Mint mondta, Tom Lantos itt tudta meg, hogy majdnem az egész családját elvesztette, de azt is, hogy amerikai ösztöndíjat nyert 18 évesen, az emléktábla ezért is sokat jelent neki és unokáinak is, akik ide fognak zarándokolni.

Annette Lantos közölte: Tom Lantos életének fő célja a szabadságszerelem és az emberi jogok megvédése volt. Az özvegy kiemelte, hogy ezen a héten az amerikai kormány alkotmányának örökös részévé tette az emberi jogok megvédésére alapított kongresszusi bizottságot, amelyet 1983-ban együtt hoztak létre Tom Lantossal.

Charles Gati magyar származású amerikai politológus arra hívta fel a figyelmet, hogy Tom Lantos egész életét Raul Wallenberg példája vezérelte. Mint mondta, aki bárhol a világon az emberi jogokért harcolt, az számíthatott Tom Lantos segítségére.

April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta: az a cél, hogy továbbvigyék azokat az álmokat, amelyeket Tom Lantos híven őrzött. Megfogalmazása szerint Tom Lantos nem ijedt meg a holokauszt rettenetétől, mert a szabadságról álmodni és az ő erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai erősebbek, mint valaha. Megjegyezte: a két ország fontos partner a NATO-n belül és azon dolgoznak, hogy Európa és a világ biztonságosabb legyen.

A misszióvezető reményét fejezte ki, hogy a magyarok a “nagyon közeli jövőben” vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Államokba. Emlékeztetett arra, hogy Tom Lantosnak kulcsfontosságú szerepe volt abban, hogy a kongresszus elfogadja azt az új jogszabályt, melynek révén Magyarország a vízummentességi program része lehetett.

Aliza Bin-Noun Binnewies, Izrael budapesti nagykövete beszédében azt mondta, Tom Lantos igazi demokrata volt, a szabadságjogok harcosa, akinek fontos szerep jutott a demokráciák fejlődésének és sikerének biztosításában.

Felidézte, hogy Lantos a második világháborúban aktív tagja volt a nácik ellen harcoló cionista mozgalomnak, a háború után pedig büszke tagja lett a cionista ifjúsági szervezetnek. Mint mondta, erős támogatója volt Izraelnek és Magyarországnak is a rendszerváltás után, mindkét ország mindig számíthatott rá. Az izraeli nagykövet kiemelte, hogy Tom Lantost tizenháromszor választották újra kongresszusi tagnak és ő volt az egyedüli holokauszt-túlélő a kongresszusban.
Tom Lantos magyar származású, demokrata párti amerikai politikus volt. Vezető szerepet töltött be az amerikai képviselőház külügyi bizottságában, 2007 januárja után ő volt a testület elnöke. Tom Lantos idén februárban, 80 éves korában hunyt el.
 

[popup][/popup]