Paul MCartney a fenyegetések ellenére ott lesz!

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Paul McCartney “a békét, barátságot” hirdetné jövő heti tel-avivi koncertjén, miközben egyesek fellépése lemondására akarják rávenni. Az egykori Beatle sietett megnyugtatni izraeli rajongóit: nem marad el a koncert.

Forrás: STOP

 

A Jediot Ahronót című izraeli újságnak nyilatkozó McCartney szerint bizonyos csoportok és politikai szervezetek megpróbálták rávenni csütörtöki koncertje lemondására. “Elutasítottam kérésüket, és azt teszem, amit én gondolok erről, hiszen sok barátom van Izraelben” – jelentette ki. Koncertjére 70 ezer embert várnak a Hajarkon parkba.

Palesztinbarát csoportok már eddig is rendszeresen felszólították a nemzetközi kulturális élet kimagasló személyiségeit, hogy ne látogassanak el Izraelbe, amiért a zsidó állam palesztin területeket tart megszállva. Zsidó szervezetek antiszemita megnyilvánulásnak tekintik a bojkottfelhívásokat.

Paul McCartney a Beatles-idők dalait adja elő Tel-Avivban, már csak azért is, mert a liverpooliakat az izraeli hatóságok 43 évvel ezelőtt nem engedték fellépni, attól tartva, hogy megrontják az ifjúságot. Erről Paul úgy vélekedett, hogy a Beatlestől csak olyan rezsimek félhettek, amelyek kontrol alatt akarták tartani népüket. Mi csak nevettünk az izraeli kormány döntésén – mondta.

Az izraeli koncert egy sorozat része, amelynek során a Beatles egykori énekese, szerzője és basszusgitárosa olyan városokat keres fel, ahol még soha sem járt. Nagy várakozással tekint az izraeli fellépése elé, sok nagyszerű dolgot hallott a városról, az országról.

McCartneyt egy Omar Bakri nevű, szíriai muzulmán szélsőséges a Sunday Express című brit lapban szólította fel koncertje lemondására, mert úgymond nem érezheti magát biztonságban ebben az országban. Öngyilkos merényleteket helyezett kilátásába, amennyiben megvalósul a koncert. Minden muzulmán ellenségének nevezte McCartneyt, aki “ahelyett, hogy a szenvedő palesztin népet támogatná, a megszállt területeken elkövetett kegyetlenkedéseket dicsőíti”. Omar Bakri az al-Kaidához közel álló személy, akinek nyilatkozatát az Izrael elleni kulturális bojkottot szorgalmazó másik palesztin elítélte.

Paul McCartney ugyanakkor a minap leszögezte: tel-avivi koncertjének alapgondolata: a barátság mindenekelőtt. Először érkezik Izraelbe, amely turistaként is érdekli, emberekkel akar találkozni, személyes tapasztalatokat akar szerezni a helyzetről A zene segít megnyugtatni az itteni embereket – vélekedett. Mindig John Lennon dalát idézem: Give Peace a Chance (Adj esélyt a békének) – hangsúlyozta.
 

[popup][/popup]