Tutu egyenlő elbánást kér Izraelnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában többségben vannak a muzulmán országok, amelyek gyakran és hevesen bírálják Izraelt. Desmond Tutu dél-afrikai püspök jelentést állított össze a testület számára az izraeli-palesztin erőszakról, és ebben hívta fel a figyelmet az aránytalanságra.

Forrás: Index

 

A Nobel-békedíjas Tutu emlékeztetett arra, hogy csak az idén öt nagyobb palesztin támadás érte Jeruzsálemet, s a Gázai övezetből négy napja is rakétát lőttek ki Szderót izraeli városra. Nehéz megmagyarázni az izraeli polgároknak, hogy a nemzetközi közösség miért nem hiszi, hogy az ilyen támadások ellencsapást váltanak ki Izraelből – mondta. A Gázát igazgató Hamász radikális mozgalomnak is nemzetközi jogi kötelessége a rakétatámadások leállítása – tette hozzá.

Tutu bírálta ugyanakkor Izraelt is, mert nem volt hajlandó közreműködni vele egy 2006-os incidens kivizsgálásában, amikor egy izraeli tüzérségi támadás fél óra alatt 19 civilt ölt meg Bét-Hanún palesztin településen.

Az izraeli hadsereg elismerte a felelősségét, de technikai hibára hivatkozott. Tutu szerint a hihető magyarázat hiánya miatt nyitva maradt annak a lehetősége, hogy ez a támadás háborús bűncselekmény volt – mondta.
 

[popup][/popup]