Izraeli látogatás miatt büntetnek egy iraki politikust

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iraki kormány büntetőeljárást kezdeményez egy szunnita arab parlamenti képviselő ellen, mert a politikus látogatást tett Izraelben, és ezzel megsértett egy törvényt, amely még Szaddám Huszein néhai diktátor idejéből maradt fenn.

Forrás: Index

 

Mithal al-Aluszi egy a terrorizmus elleni harc kérdéseiről tartott konferenciára utazott Izraelbe a hónap elején. Irak ellenségének tekinti Izraelt, és mint az arab államok többségének, neki sincsenek diplomáciai kapcsolatai a zsidó állammal. “A kormány meg fog tenni minden szükséges jogi lépést ez ellen a személy ellen” – mondta az iraki kormány illetékese vasárnap a törvényhozók előtt. A parlament azonnal megszavazta, hogy fosszák meg a világi szunnita politikust mentelmi jogától, és tiltsák meg kiutazását Irakból.

Aluszi törvénytelennek nevezte a parlament eljárását. Szavai szerint az iraki síita tábor próbálja lehetetlenné tenni, mert szót emelt a síita többségű Irán iraki befolyása ellen. “Tegnap halálos fenyegetéseket kaptam, ma zöld jelzést adtak a parlamenti képviselők a gyilkosoknak” – mondta nyugati tudósítóknak. Dzsalal Talabani iraki elnök is nagy vitát kavart hazájában azzal, hogy júliusban kezet fogott Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel egy görögországi konferencián. Számos iraki parlamenti képviselő követelte emiatt az államfő lemondását.

[popup][/popup]