A berlini könyvtárak nácik által ellopott könyvekkel vannak tele

Írta: KönyvesBlog - Rovat: Hírek - lapszemle

A Berlini Központi Könyvtárban található majdnem 150 ezer könyvről gondolják azt a kutatók, hogy zsidóktól, szabadkőművesektől, szociáldemokratáktól és más üldözött csoportoktól kobozták el a nácik Hitler uralma, 1933 és ’45 között.

Forrás: KönyvesBlog

 

Még ha meg is próbálnák visszaszolgáltatni a sok ezer könyvet a valódi tulajdonosaiknak, vagy azok leszármazottainak, ez igencsak nehéz feladat. “1943-ban a Berlini Központi Könyvtár a zsidóktól begyűjtött könyvek áradatát volt kénytelen átvenni. Az utóbbi hónapokban végre nagy előrehaladást értünk el a könyvek tulajdonosainak felkutatásában” – mondta a könyvtár munkatársa, Annette Gerlach. Olyan ismert személyeknek szolgáltatták már vissza könyveiket, mint Berlin rabbija, Leo Baeck vagy Arthur Rubinstein zongorista.

A számítások szerint 2009 tavaszára végeznek nagyjából a könyvek azonosításával. Ám ezzel még nincs vége a projectnek, mivel például a berlini Freie Universität (FU) könyvtárába is kerültek kötetek, annak ellenére, hogy azt csak 1952-ben alapították. Így minden közvetlenül a háború után a könyvtár tulajdonába került könyvet óvatosan kell kezelniük. Mivel nem minden köteten szerepel a tulajdonosának a neve, sajnos rengeteg marad felfedezetlenül. Akkor merülhet fel a gyanúja, annak, hogy a könyvet ellopták, ha az előző tulajdonos nevét kifirkálták, vagy más módon megpróbálták eltűntetni, a beléjük ragasztott bélyegeket, ex libriseket kiszaggatták vagy esetleg lapokat téptek ki a könyvből.

A gyanús könyvek egynegyedénél találnak valamilyen, az előző tulajdonosra utaló nyomot és csak ezek egyharmadánál sikerül azonosítani a tulajdonost, csak ez után következhet a legnehezebb feladat: megtalálni a tulajdonos leszármazottait. Még ha ez nem is sikerül, azt is nagyon lényegesnek tartják, hogy katalogizálják ezeket a könyveket és feltüntetessék rajtuk, hogy hogyan kerültek a könyvtár tulajdonába.

 

[popup][/popup]