A csőd szélén a berlini zsidó hitközség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Csődbe jutott a Berlinben történelmi okokból is kiemelten kezelt vallási közösség, a zsidók hitközsége. Az utóbbi években sorra léptek ki a tagok a megosztottság miatt, a hitközség több millió eurós hiánnyal küzd.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió

 

A zsidó hitközség anyagi összeomlása elkerülhetetlen, mondta a Berlint irányító parlament, a szenátus több vezető tisztségviselője is. E mögött mindenekelőtt az húzódik meg, hogy az utóbbi két-három évben gyorsuló ütemben lépnek ki a tagok. A tagdíjakból és a szenátusi támogatásokból származó bevétel egyre inkább alulmúlja a kiadásokat, a nácik és az NDK által elkobzott, az egyesítés után visszaadott ingatlanok fenntartása, az iskolák, a gyerekek biztonsági okokból való szervezett utaztatása és a szociális intézmények üzemeltetése évente sok millió eurós és egyre halmozódó hiányt hoznak létre.

A nagyszámú kilépések mögött a berlini hitközség, és a németországi zsidóság megosztottsága, szinte belháborúja is meghúzódik. Az eredeti német zsidók nagy többsége elhagyni kényszerült hazáját a harmincas években, sokukat a nácik megölték. Az utóbbi két évtizedben főként a volt szovjet köztársaságokból vándoroltak be elsősorban Berlinbe zsidók tízezrei, szinte példátlan kedvezményben részesültek, és – noha erről kevés szó esik – több ezer akadt köztük, aki a letelepedési lehetőség érdekében zsidónak mondta magát.

A bevándorlók közül egyes, maffiakapcsolatokkal bíró emberek – mint néhány héttel ezelőtt lelepleződött – kiemelt pozíciókra tettek szert a hitközségben is. A szenátus évek óta hiába követel vissza félmillió eurót, mert mint utólag bebizonyosodott, azt némely hitközségi vezetők hamisított célokra vették fel. Mindenesetre a berlini szenátus, személy szerint a kormányzó polgármester folyamatosan és tevőlegesen törekszik arra, hogy a német főváros egyre virágzóbb szellemi, kulturális életében kiemelt szerepe lehessen a zsidóság képviselőinek.
 

[popup][/popup]