Nem kér az izraeli kormányfő a telepesek önbíráskodásából

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nincs helye a telepesek önkényeskedéseinek – mondta Izraelben Ehud Olmert miniszterelnök. A telepesek azt felelték, hogy a kormányfő foglalkozzon az őt érintő vádakkal.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió

 

Az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülésén különösen éles hangot ütött meg Ehud Olmert miniszterelnök. Izraelben nem lesznek pogromok a nem zsidó polgárok ellen – mondta.

Az ügy előzménye, hogy szombaton egy arab merénylő egy ciszjordániai településen megsebesített egy kisfiút. Válaszul a telepesek megtámadták a szomszédos palesztin falu lakóit, megrongálták házaikat, járműveiket, sőt, a jelenlévő katonasággal is összecsaptak. Nyolc palesztint kellett kórházba szállítani az erőszak nyomán, és egy katona karját is eltörték a szélsőséges telepes falu feltüzelt lakói.

Az eset a kormányülés egyik központi témája lett. Olmert kijelentette, hogy a telepesek önbíráskodása elfogadhatatlan, az ország törvényei alapján a megfelelő biztonsági erőknek kell eljárniuk a hasonló esetekben. A telepesek képviselői a miniszterelnök szavaira azt válaszolták, hogy Olmert koncentráljon az ellene folyó nyomozásra, és kímélje meg – úgymond – uszításától a nagyközönséget.

Ciszjordániában jelenleg körülbelül 280 ezer telepes él, akik közül a szélsőségesen vallásos, főként amerikai származású falvak lakói egy esetleges megállapodást követően sem hajlandóak semmiképpen sem elköltözni, kártérítés ellenében sem. Ők egyre erőszakosabb és ellenségesebb viszonyban élnek a szomszédos palesztin településekkel és a rájuk vigyázó izraeli katonákkal.
 

[popup][/popup]