50 év után: A csádi elnök nyitja meg újra országa izraeli nagykövetségét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Népes küldöttség élén a csádi elnök nyitja meg újra országa izraeli nagykövetségét, mintegy ötven évi diplomáciai szünet után – jelentette szerdán az izraeli sajtó.

Mahamat Deby Csád elnöke és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben 2023 február 1-én.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalában találkozott az elnökkel, Mahamat Idriss Déby Itno tábornokkal, akit Mahamat Saleh Annadif külügyminiszter, Daoud Yaya Brahim védelmi miniszter, Idriss Youssouf Boy, az elnöki kabinet vezetője és Ahmed Kogri titkosszolgálati főnök kísért el.

“Rendkívül fontosnak tartjuk a kapcsolatokat a nagy afrikai országokkal, szeretnénk magasabb szintre emelni ezeket közös céljaink, a biztonság, a jólét és a stabilitás érdekében” – jelentette ki Netanjahu.

Csád izraeli nagykövetségét csütörtök reggel Netanjahu és Déby közösen avatja fel. Netanjahu 2019 januárjában N’Djamenában, Csád fővárosában tett látogatásán az akkori elnökkel, a jelenlegi apjával, Idriss Débyvel megtartott ünnepségen jelentette be a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét.

A szerdai izraeli-csádi tárgyalásokon izraeli részről Ron Dermer, a stratégiai ügyek minisztere, David Barnea, a hírszerzésnek, vagyis a Moszadnak a főnöke, Cahi Braverman kabinetfőnök, Cahi Hanegbi, a nemzetbiztonsági tanács vezetője, Avi Gil a miniszterelnök katonai titkára és Ben Burgal, Izrael n’djamenai nagykövete vett részt, akinek a rezidenciája jelenleg Szenegálban van.

Izrael 1960-ban elismerte Csádot, amely közvetlenül előtte nyerte el függetlenségét Franciaországtól. 1961-ben Csád és Izrael diplomáciai kapcsolatokat létesített egymással, és 1962-ben Izrael nagykövetséget nyitott Csádban. 1965-ben az akkori csádi elnök hivatalos látogatást tett Izraelben, azonban 1972-ben Csád bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Izraellel. Csád volt a második azon huszonkét afrikai ország közül, mely 1972-1973-ban felszámolta kapcsolatait Izraellel, tiltakozásul amiatt, hogy Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta a palesztin területeket. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]