Maffiaháború Izraelben

Írta: NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Kiújult a maffiaháború Izraelben, a legnagyobb bandák megpróbálnak leszámolni egymással. Néhány napja Netanyán, a Tel Avivtól északra fekvő tengerparti kisvárosban fekete maszkos fegyveresek hajtottak motoron Charlie Abutbulhoz, az egyik maffiacsalád kávézóban üldögélő fejéhez, számos lövést adtak le rá, majd elporzottak. 

Forrás: NOL

 

Három civil járókelő megsebesült, s maga Abutbul azóta rendkívüli biztonsági intézkedések közepette élet és halál közt lebeg egy kórházban, mivel a rendőrség attól tart, hogy a merénylők a kórteremben próbálják majd befejezni a rájuk bízott feladatot. Az eset kapcsán a tel Avivi reptéren végre sikerült elfogni Adam Abutbult, Charlie évek óta New Yorkban bújkáló fiát, akit egy 2004-es gyilkosság miatt évek óta hiába köröztek, de más eredmény nem született, a rendőrség nem tudja, ki vagy kik állnak a gyilkossági kísérlet mögött.  
A leszámolások jelenlegi, úgy tűnik minden eddiginél vadabb fordulója július végén kezdődött, amikor a Bat Jami tengerparti strandon véletlenül lelőttek egy családjával fürdőző 31 éves kétgyermekes édesanyát. A valódi célpont az Aberdzsil család egyik egykori katonája, s jelenlegi ellensége lehetett, de neki sikerült időben lelépni, amíg a motoron menekülő merénylőket üldözték a rendőrök. A maffia bérgyilkosaitól máig sem sikerült megtudni megbízóik nevét, de más ügyek kapcsán lecsukták a két Aberdzsil fivért. Jelenleg amerikai kiadatásukat intézik, Izrael a tengerentúlon elkövetett bűntények révén próbál megszabadulni tőlük, ahogy ez néhány éve Zeev Rozensteinnel is történt. Rozenstein, ma már hazájában üli amerikában rámért büntetését, s rossznyelvek szerint börtönéből kiválóan igazgatja tovább birodalmát.

Az egyik maffiózó szüleinek házánál a minap véletlenül egy csőbombát találtak, történetesen a szomszéd épület, egy óvoda kerítésére aggatva. Ezt a leszámolást sikerült megelőzni, de főként a legérintettebb Netanya és Bat Jam bizonyos negyedeiben retteg a civil lakosság, egyre gyakoribbak a nyílt utcán lezajló véres jelenetek, a maffiák uralják a terepet.

Az izraeli hatóságok hat zsidó és három arab gengsztercsalád jelenlétét ismerik el immáron hivatalosan is. Fő bevételi forrásuk a védelmi pénzek mellett az errefelé tiltott szerencsejátékok ellenőrzése. Lahav 433 néven különleges egységet hoztak létre a szervezett bűnözés ellen, s évek óta tárgyalnak a Kneszetben egy tanúvédelmi törvényről, amely lehetővé teszi majd a bíróság előtt a titkok feltárását, a megszólalók új életet kezdhetnek majd új személyazonossággal, védett körülmények között. Addig pedig továbbra is olykor civilek kerülnek a célkeresztbe.
 

[popup][/popup]