Randolph Braham kitüntetése

Írta: Hírextra - Rovat: Hírek - lapszemle

Randolph Braham történészt, a magyar holokauszt neves amerikai kutatóját tüntette ki vasárnap a New Brunswicki-i Amerikai Magyar Alapítvány az általa adományozott Abraham Lincoln-díjjal.

Forrás: Hírextra

 

Az elismerést – amellyel kiemelkedő eredményeket elérő magyar származású embereket, a magyarság érdekében, a magyar névnek és kultúrának elismerést szerző amerikai személyiségeket jutalmaznak – az alapítvány székhelyén, a New Jersey állambeli New Brunswickban adta át Harsányi Zsolt, az alapítvány elnöke.

Az Amerikai Magyar Alapítványt magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők alapították 1955-ben abból a célból, hogy a magyar kulturális hagyományokat ápolja és népszerűsítse az Egyesült Államokban. Különböző adományokból kiadványokat, akadémiai programokat, ösztöndíjakat támogat. Múzeumát, könyvtárát és levéltárát New Brunswickban, 1989-ben nyitotta meg.

A Lincoln-díjat korábban mások mellett olyan személyiségeknek adományozták, mint Bay Zoltán fizikus, Milton Friedman Nobel-díjas

közgazdász, Hargitay Mariska színésznő és Dohnányi Ernő zeneszerző.
Randolph több mint hetven könyvet írt és szerkesztett a magyarországi és a romániai holokausztról. A magyar származású professzor idén májusban nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a magyarországi antiszemitizmus erősödése miatt Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlap március 19-i számában közölt – a történész megítélése szerint “arcátlanul antiszemita” – cikke kapcsán.

Az Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában ugyancsak vasárnap nyílt meg és egy hétig látható a második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlat. A “Carl Lutz és a legendás budapesti Üvegház” című vándorkiállítást korábban az ENSZ New York-i székházában, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban és washingtoni Kossuth-házban is bemutatták.

A tárlathoz kapcsolódva Randolph Braham A semleges országok diplomatái Magyarországon és a holokauszt címmel tartott előadást. Jövő szerdán Philip Cantor pedagógus a zsidómentő diplomatákról értekezik, vasárnap pedig Dvorah Hilsenrath, a magyarországi holokauszt egy túlélője személyes élményeit eleveníti fel.
 

[popup][/popup]