Nemzetgyalázással vádolja Sebőéket a Kurucinfo

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Madách Imre Az ember tragédiája című színműve pornófilm változatának elkészítésével, a magyarság meggyalázásával vádolta meg a szélsőjobboldali Kurucinfo honlap a Sirály kulturális központban szeptember 27-i premierre váró darab szereplőit, rendezőjét. 

Forrás: Népszava

 

Az amerikai szerverről működő honlap a darab alkotóinak zsidóságát külön is hangsúlyozza Nem mintha számítana, de sem én, a darab rendezője, sem az írója, Toepler Zoltán nem tartozik a zsidó vallási közösséghez, jómagam például buddhista vagyok – nyilatkozta a Népszavának ifj. Sebő Ferenc rendező. – Annyi alapja van a gyalázkodásnak, hogy a Városi Színház és a Zsidó Színház koprodukciójában állítjuk színpadra Toepler művét. Egyébként pedig a Kurucinfo mindent félreértett, vagy félre akart érteni. A darab arról szól, hogy egy Madács Antal nevű producer pornófilmet forgat Az ember tragédiájából.

A szélsőjobboldali honlap szerint Janklovics Péter epizódonként 4 millió forintos állami támogatással forgatja a filmet, amelyben meggyalázzák Madách Imrét, a Tragédiát és a magyarságot. Sebő elmondta, az előadás honlapjára valóban feltettek provokatív videó klipeket a darabbéli film “werkfilmjéből”. Ez sértheti egyesek érzékenységét – jegyezte meg a rendező. A darabban elhangzik néhány idézet a madáchi műből és a második felvonás a Paradicsom jelenet “forgatásán” játszódik.

– Engem azonban éppen az avantgárd, a provokatív művészetek, művészek, Szentjóby Tamás, Hajas Tibor, a dadaisták munkássága érdekel, ezért is kezdtem dolgozni Toeplerrel, akinek a tavalyi “macskagyilkos” filmje óriási botrányt kavart – említette ifj. Sebő Ferenc. – Mellesleg Zoli azóta is kapja a fenyegető e-maileket, szülei házára pedig molotov koktélt dobtak ismeretlenek. Immár másfél éve dolgozunk ezen a darabon és nem hogy “epizódonként” 4 millió forintot, nem hogy állami, de eddig egyetlen fillér támogatást sem kaptunk. Egyébként a Zsidó Színház sem részesül támogatásban. Ha valaki megnézi a honlapunkat, az ál-werkfilmet és a színművet szeptember 27-én a Sirályban, annak azonnal kontextusba ágyazódik a kép és szöveg. Felkészültem a támadásokra, de a színészek közül nem mindenki, így Janklovics Péter sem, aki napokig nem aludt, kétségbe esve, szürke arccal járt kelt. Megtámadták már édesapámat, Sebő Ferencet is, aki tett egyet s mást a magyar népzenéért, a táncház mozgalomért, nem beszélve a húgomról, aki emiatt lépett ki a produkcióból.

Janklovics Péter értetlenül fogadta a személyét ért mocskolódást. A székesfehérvári színész úgy vélte, talán a színdarab béli szerepével azonosították, mint a pornófilm rendezőjét, vagy összekeverték Toepler Zoltánnal.

Pedig a darab végén elnyerem méltó büntetésemet, de ezek szerint vannak, akiknek ez is kevés – mondta lapunknak Janklovics Péter.
 

[popup][/popup]