Elkezdték Arafat exhumálását

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedd reggel megkezdték Jasszer Arafat rámalláhi sírjának megnyitását. A volt palesztin vezér holttestét azért exhumálják, mert egy svájci laboratórium vizsgálatai alapján felmerült a gyanú, hogy halálát radioaktív mérgezés okozta.

Arafat graffiti

Az Arafat családjával kapcsolatban álló illetékes szerint két hétig is eltarthat, amíg Arafat holttestét felhozzák a betonból és kövekből épített sírboltból. “A munkát addig folytatják, amíg el nem érik a hamvakat takaró földréteget, azt viszont csak a francia vizsgálóbírák, a svájci szakértők és az orosz nyomozók érkezésekor távolítják el” – mondta.

A nyomozást a nanterre-i ügyészségen azután rendelték el, hogy a Palesztin Hatóság néhai elnökének özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen személy ellen gyilkosság miatt. A palesztin vezető 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban. Onnan szállították egy francia katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt. A vizsgálatot azután indították meg, hogy erősen sugárzó polóniumot találtak a volt palesztin vezető személyes tárgyain, ami miatt felmerült a mérgezés gyanúja.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap, Arafat halálának 8. évfordulója alkalmából mondott beszédében néhai vezető “rejtélyes halála” tisztázásának érdekében támogatásáról biztosította az exhumálást.

[popup][/popup]