Ilan Mor: Aranykorát éli a zsidó kultúra Magyarországon

Írta: Kossuth rádió 180 perc - Rovat: Hírek - lapszemle

Vannak még nyomai az antiszemitizmusnak

Magyarországon, de a zsidó kultúra helyzete nagyon jó, iskolák, újabb és újabb intézmények nyílnak – mondta Ilan Mor izraeli nagykövet.

Izrael budapesti nagykövete, Ilan Mor szerint a magyarországi zsidóság szabadon gyakorolhatja jogait, de ez nem jelenti azt, hogy a mindenkori kormánynak nem kell fellépnie a szélsőjobboldali parlamenti pártokkal szemben. A 180 perc című műsorban nyilatkozó diplomata példaként hozta fel, hogy Izraelben sem hagyták érvényesülni a radikálisan arabellenes pártot.

A magyar zsidó közösség Európában a második legnagyobb – mondta a nagykövet a Kossuth Rádió műsorában. „Annak ellenére, hogy Magyarországon felleljük még az antiszemitizmus nyomait, a zsidó kultúra aranykorát éli. Iskolák, újabb és újabb intézmények nyílnak, zsinagógákat restaurálnak és hoznak helyre” – nyilatkozta Ilan Mor.

A nagykövet a műsorban arról is beszélt, Izrael szerint bizonyíték van arra, hogy Irán nem békés célú nukleáris kutatásokat folytat. „Alig pár nappal ezelőtt az Európai Unió külügyminiszterei újabb döntést hoztak: a szankciókat megerősítik Iránnal szemben. Egyszer és mindenkorra tudomásul kell venni, hogy Iránnak a nem békés célú hadikutatásait abba kell hagynia.” Irán akár holnap utánig is mondhatja, hogy nem foglalkozik nukleáris fejlesztéssel, ha a tevékenységét felügyelő szakemberek által ennek ellenkezőjére van bizonyíték – mondta a diplomata. Hozzátette: ha a nemzetközi közösség sokat vár ezen kutatások leállíttatásával, akkor lehet, hogy késő lesz.

Ilan Mor kitért a januárban esedékes izraeli választásokra is, amelyek legfontosabb témája a gazdasági és belpolitikai kérdések mellett az iráni atomtörekvések megakadályozása lesz.

[popup][/popup]