Hitközségi elnök – Előzetes letartóztatásba helyezték a bántalmazót

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) vasárnap azt a fiatalembert, aki péntek délután vallási hovatartozása miatt megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti elnökét.

A PKKB egy hónapra rendelte el “F. Márk gyanúsított előzetes letartóztatását abban a büntetőügyben, amely közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indult ellene” a BRFK-n. “A Fővárosi Főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelemmel indítványozta F. Márk előzetes letartóztatását, mely indítványt a bíróság megalapozottnak talált” – olvasható a Fővárosi Törvényszék honlapján.

A döntés indoklása szerint – figyelemmel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény súlyára, a büntetési tétel nagyságára és arra, hogy a gyanúsított elrejtőzött a rendőri intézkedés elől – megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne, így jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható.
Az elsőfokú bíróság szerint a bűnismétlés veszélye abban áll, hogy F. Márk büntetett előéletű, a mostani gyanúsításban szereplő bűncselekmény elkövetésekor felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, valamint több másik büntetőeljárás is folyik ellene. Ezért megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el.

Az előzetes letartóztatást elrendelő végzés nem jogerős, de végrehajtható.

A XX. kerületi Téglagyár téri imaház közelében egy 21 éves budapesti férfi péntek délután vallási hovatartozása miatt szidalmazta és bántalmazta Kerényi Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének 62 éves elnökét. A támadás után az elkövető és a társaságában lévő 20 éves férfi elmenekült a helyszínről.

Kerényi András értesítette a rendőrséget, és útmutatása alapján a járőrök abban a házban, amelybe elmondása szerint támadói bementek, megtalálták a 21 éves F. Márkot és társát, a 20 éves P. Tibort. F. Márkban a hitközségi elnök felismerte bántalmazóját.

[popup][/popup]